Videospeler inladen...

Snikhete dag eindigt met rellen in Blankenberge, nog nooit zo heet in augustus, druk aan zee en in recreatiedomeinen 

Door de verzengende hitte hebben heel wat mensen afkoeling aan onze kust of aan een waterplas in het binnenland gezocht. Volgens de druktebarometer was het druk op de stranden in onder meer Oostende, Wenduine, De Haan en Knokke-Heist. Intussen is het dagrecord in Ukkel gesneuveld: iets na 16 uur was het er 35,9 graden. Nooit eerder was het zo warm in augustus. In Blankenberge is de dag geëindigd met rellen op het strand.

In Blankenberge is vanavond een massale vechtpartij uitgebroken op het strand. Tientallen mensen gingen elkaar te lijf en gebruikten materiaal van strandbars, zoals parasols en stokken, als wapen. Burgemeester Daphne Duméry (N-VA) roept haar veiligheidscel samen om te bekijken welke maatregelen kunnen worden genomen.

Bekijk hieronder beelden uit Blankenberge en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

In 3 seconden was het een groot groepsgevecht

Een ooggetuige

De politie is massaal ter plaatse en zou al enkele vechtersbazen hebben opgepakt. Naar verluidt zijn de gemoederen danig verhit geraakt toen een groep jongeren werd verzocht om het strand te verlaten. Doordat het tij opkwam, was er minder plaats op het strand, waardoor strandgangers te dicht op elkaar kwamen te zitten. "In 3 seconden was het een groot groepsgevecht", legt een ooggetuige uit aan het persagentschap Belga.

Ook in Knokke-Heist is de politie verschillende keren moeten uitrukken voor vechtpartijen op het strand.

Bekijk hieronder interviews met ooggetuigen en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Het is vandaag trouwens uitzonderlijk heet. In Ukkel is het dagrecord voor 8 augustus gebroken. Iets na 16 uur was het 35,9 graden. Het is volgens weerman Frank Deboosere nog nooit zo warm geweest in augustus. Het is ook een van de 5 warmste dagen sinds het begin van de waarnemingen. Het absolute warmterecord dateert van vorige zomer, toen werd het 39,7 graden.

Omdat het KMI ook voor de komende dagen zeer hoge temperaturen voorspelt, gecombineerd met hoge ozonconcentraties, hebben deskundigen van de verschillende overheden beslist om voor het eerst de alarmfase van het ozon- en hitteplan te activeren. 

De waarschuwingsfase van het ozon- en hitteplan was al sinds afgelopen zondag van kracht, maar "gezien de uitzonderlijke waarden van de gemiddelde ozonconcentraties en -temperaturen heeft de Risk Management Group besloten de alarmfase" te activeren. 

De combinatie van ozon en hitte is erg belastend voor de gezondheid, vooral bij kwetsbare mensen. Daarbovenop komt nog eens het coronavirus. De verschillende overheden moeten onder meer de toegang tot drinkwater garanderen en voorkomen dat mensen in wachtrijen in de volle zon moeten staan wachten. In woonzorgcentra moeten de koelste ruimtes beschikbaar gesteld worden voor mensen die in quarantaine geplaatst zijn.

Op de druktebarometer kleuren vannamiddag heel wat zones geel (druk) en zone oranje (heel druk). Het aangekondigde zomerweer zorgde volgens toerismebedrijf Westtoer voor veel lastminuteboekingen bij de hotels. Maar ook heel wat tweedeverblijvers en dagjestoeristen zoeken tijdens de hittegolf verkoeling op aan zee.

BEKIJK hier de beelden uit "Het Journaal" van de file richting kust:

Videospeler inladen...

Bezoekers krijgen de raad om de populairste stranden van de badplaatsen zeker in de namiddag te vermijden. Het is aangewezen om de minder drukke stranden buiten het centrum op te zoeken.

Voor de drie drukste stranden van Oostende geldt bijvoorbeeld nog minstens tot en met woensdag een aanmeldingssysteem. De stad kondigde donderdag aan dat voor vandaag alle capaciteit op de bewaakte zwemzones in het centrum al ingenomen was. In Oostende is de zeedijk vanmiddag ook niet meer toegankelijk met een gocart of met de fiets vanwege de drukte, zo konden we ter plekke vaststellen.

Vandaag rond 15.15 uur kleurde de online-druktebarometer op meerdere plaatsen geel. Er zijn ook vier zones die oranje kleuren, dat wil zeggen dat het daar zeer druk is. Het gaat om het Zoute in Knokke-Heist, De Haan, Wenduine en het deel van Oostende ter hoogte van het Klein Strand. Het systeem van de druktebarometer werd ontwikkeld in samenwerking met telecomoperator Proximus en maakt gebruik van mobiele telefoniedata.

De situatie rond 15.15 uur

BEKIJK hier het verslag van journalist Tomas Teetaert die voor "Het Journaal" naar Oostende trok met de trein:

Videospeler inladen...

Mensen zoeken niet alleen verkoeling aan zee: zo goed als alle recreatiegebieden in het binnenland met een openluchtzwembad of zwemvijver zijn momenteel volzet. De meeste van die recreatiegebieden werken met een reservatiesysteem om een massale volkstoeloop in deze coronatijden te voorkomen en zijn intussen de rest van het weekend tot een stuk van volgende week volgeboekt.

Omdat de toestroom aan bezoekers te groot dreigde te worden, heeft burgemeester Katja Gabriëls (Open VLD) van Berlare besloten om het provinciaal domein Nieuwdonk te sluiten vanaf morgen tot en met volgende donderdag.

Meest gelezen