AFP or licensors

Woedende betogers Beiroet nemen ministerie van Buitenlandse Zaken in: "Hoofdkwartier van de revolutie"

In de Libanese hoofdstad Beiroet hebben duizenden mensen betoogd tegen de regering en de corruptie in de politiek. Het protest verliep grimmig. Tientallen demonstranten namen het gebouw van het ministerie van Buitenlandse Zaken in en doopten het om tot "hoofdkwartier van de revolutie". Bij het geweld raakten honderden mensen gewond en is een politieagent om het leven gekomen. Premier Hassan Diab heeft aangekondigd dat er vervroegde verkiezingen zullen komen. Eén minister heeft intussen ontslag genomen.

Duizenden betogers stroomden zaterdagnamiddag samen aan het Plein van de Martelaren in het centrum van de Libanese hoofdstad. Daar hadden ze een galg neergezet, met symbolische stroppen. Want de corrupte politieke elite moet hangen, vinden de woedende betogers. "Stap op, jullie zijn allemaal moordenaars", staat te lezen op spandoeken en borden. 

De onkunde en nalatigheid van de regeringsleiders liggen volgens de demonstranten aan de basis van de enorme explosie van vier dagen geleden. 

AFP or licensors

De Libanese president Michel Aoun gaf aan dat hij de ontploffing niet internationaal wil laten onderzoeken. Zo'n internationaal onafhankelijk onderzoek zou te veel tijd in beslag nemen en "de waarheid enkel verdraaien", zegt Aoun. 

"Hoofdkwartier van de revolutie"

Zijn reactie doet de volkswoede alleen maar aanzwellen. Kort na de start van de protestmars probeerden al honderden betogers over wegversperringen te springen naar het parlementsgebouw. De oproerpolitie zette traangas in.

Op het moment dat de oproerpolitie haar aandacht richtte op de duizenden betogers in de binnenstad, maakten tientallen betogers daarvan gebruik om op te rukken naar het ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Ze slaagden erin het gebouw binnen te dringen en doopten het om tot "hoofdkwartier van de revolutie". "We roepen de Libanezen op om alle ministeries te bezetten", wordt geroepen door de megafoon. Demonstranten haalden het portret van president Michel Aoun weg uit het gebouw en staken het in brand.

Bij de onlusten in het centrum van Beiroet gebruikte de oproerpolitie traangas en rubberkogels. Honderden mensen raakten bij het geweld gewond.  Volgens de politie is één politieagent overleden toen hij mensen hielp die vastzaten in een hotel. Hij zou zijn aangevallen door een aantal relschoppers, waardoor hij viel en overleed.

Premier Hassan Diab heeft aangekondigd dat er vervroegde verkiezingen komen in Libanon. Dat is de enige uitweg uit de crisis, klinkt het.

Eén minister heeft intussen ontslagen genomen, de minister van Informatie, Manal Abdel Samad.  "Na de enorme catastrofe in Beiroet kondig ik mijn vertrek uit de regering aan", verklaarde ze in een televisietoespraak. Ze bood de Libanezen ook haar excuses aan. "We hebben niet kunnen antwoorden op jullie verwachtingen."

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Malaise

In Libanon is het al verschillende maanden erg onrustig. In het najaar van vorig jaar stroomden de straten van Beiroet en andere steden elke dag vol met duizenden betogers. Ze protesteerden tegen de economische malaise in het land en de onmacht of onwil van de politieke elite om daar iets tegen te doen.

Zelfs de coronacrisis verhinderde de bevolking de voorbije maanden niet om op straat te komen. De woede over het politieke wanbeheer is na de ontploffing in de haven van Beiroet alleen nog maar toegenomen.

AFP or licensors

Vermisten

Intussen gaat de zoektocht naar vermisten nog voort na de zware explosie die grote delen van de stad verwoestte. Meer dan 20 mensen worden nog vermist. Vier dagen na de ontploffing wordt de hoop steeds kleiner om nog mensen levend van onder het puin te halen. 

Het dodental na de ontploffing in Beiroet staat intussen op 158, meldt het Libanese ministerie van Volksgezondheid. Bij de dodelijke slachtoffers is ook de vrouw van de Nederlandse ambassadeur in Libanon.

6.000 mensen zijn bij de ontploffing gewond geraakt, meldt het ministerie nog. Ook dat is een hoger aantal dan eerder gemeld. Van de gewonden  zijn tientallen mensen nog in levensgevaar. Ruim 20 mensen zijn nog vermist.

De ontploffing heeft een krater van 43 meter diep geslagen. Dat zegt een veiligheidsfunctionaris, die zich baseert op onderzoek van Franse experts in het rampgebied. De verwoesting die de ontploffing heeft aangericht, is inderdaad enorm, kon ook onze reporter Steven Decraene vaststellen, vanop een marineschip in Beiroet. 

Bekijk zijn bijdrage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen