Liveblog: Stijging coronabesmettingen remt af, verschillende stranden oranje op druktebarometer

Het aantal coronabesmettingen is gestegen naar gemiddeld 568 per dag. Het gaat om een stijging met 25 procent tegenover de week voordien, gisteren was er nog een stijging met 46 procent. En nee, die andere crisis - de brexit - is niet vergeten. Integendeel: ze beïnvloedt ook het Britse debat over de aanpak van de coronacrisis. Intussen is het door de hitte druk aan de kust. Volg alle updates in onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Volg hieronder de meest recente nieuwsupdates:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Daar is de hitte, daar is de drukte richting kust om af te koelen

Door de verzengende hitte zoeken heel wat mensen afkoeling aan onze kust. Volgens de druktebarometer is het momenteel druk in onder meer Oostende, Wenduine en De Haan. Verschillende zones kleuren oranje (heel druk) op de kustbarometer. De drukte is ook te merken op de E40.

Lees meer in dit artikel:

De dagelijkse coronacijfers op een rij

Het gemiddeld aantal nieuwe coronabesmettingen stijgt nog steeds, maar die stijging remt wel af. In de week tussen 29 juli en 4 augustus zijn er gemiddeld 568 mensen per dag besmet geraakt met het coronavirus. Dat zijn er 25 procent meer dan de week ervoor, toen het gemiddelde 455 besmettingen bedroeg.  Gisteren was er nog een stijging van 46 procent.

In de stad Antwerpen is er voor het eerst een lichte daling opgetekend van de weekgemiddelden.

(Lees voort onder de tweet)

De afgelopen week werden er elke dag gemiddeld 26 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een stijging met 22 procent ten opzichte van de vorige periode, toen er nog 22 patiënten werden opgenomen.

Gisteren lagen er in totaal 285 coronapatiënten in het ziekenhuis. Dat zijn er 35 meer dan een week geleden. 69 patiënten worden verzorgd op de afdeling intensieve zorgen, 21 meer dan een week geleden.

Het gemiddelde aantal overlijdens stijgt van 18 naar 22 in een week (periode 29 juli-4 augustus) tijd. Gemiddeld zijn er dus 3 overlijdens per dag. Alles samen zijn in ons land nu bijna 73.000 mensen besmet geraakt met het coronavirus.

Bekijk hier het volledige epidemiologische rapport van vandaag.

Bekijk het verslag in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Italiaanse regering komt met steunpakket van 25 miljard euro

De Italiaanse regering heeft een steunpakket van 25 miljard euro goedgekeurd voor de economie, die zwaar te lijden heeft onder de coronacrisis. “Met het pakket beschermen we jobs, ondersteunen we werknemers, spreiden we belastingtermijnen, helpen we de regio's, de lokale besturen en het zuiden", zegt premier Giuseppe Conte. "We blijven onze burgers, bedrijven en werkenden steunen."

Het decreet omvat niet minder dan 103 bepalingen. Het gaat onder meer om uitstel van belastingtermijnen, een verbod voor werkgevers om werknemers te ontslaan tot ze minstens 18 weken technisch werkloos zijn geweest en belastingkortingen voor bedrijven die hun loontrekkenden opnieuw aan het werk zetten.

Daarnaast verlengt Rome het noodinkomen van 400 tot 800 euro per maand per gezin, afhankelijk van de samenstelling, en mobiliseert de regering een half miljard euro om de overuren van het personeel in de gezondheidssector te betalen.

Enkele honderden Duitsers betogen tegen coronamaatregelen in Stuttgart

Enkele honderden mensen zijn bijeengekomen voor een zogenoemde  "Think outside the box" -demonstratie tegen de geldende coronabeperkingen in Stuttgart. De deelnemers verzamelden op de Mariaplein en trokken dan in stoet door het centrum van de Duitse stad.

De demonstranten hadden spandoeken met slogans "Met een masker - zonder mij" of "Wij hebben jullie wel doorzien". Ze scandeerden ook "Vrijheid, vrijheid". De demonstratie werd georganiseerd door het initiatief Dwarsdenken 711. In Berlijn hadden afgelopen weekend ook al enkele duizenden tegen de corona-beperkingen geprotesteerd. Morgen is er een demonstratie in Dortmund gepland. Daar worden ongeveer 1.500 mensen verwacht.

Marc Van Ranst: "Gemeentebesturen, wees selectief waar je mondmaskers verplicht"

Viroloog Marc Van Ranst is geen voorstander van een algemene mondmaskerverplichting. "Beste gemeentebesturen, wees selectief waar je mondmaskers verplicht", vraagt hij op Twitter. Ook Steven Van Gucht van Sciensano zei gisteren dat het virologisch weinig zin heeft om een mondmasker te dragen als je bijvoorbeeld 's avonds alleen de hond uitlaat. Lees meer daarover in dit artikel.

Aanschuiven op de E40 richting kust

Door de hitte zoeken veel mensen verkoeling aan zee. Het is dan ook erg druk op weg naar de kust. Wie via Brussel rijdt, heeft ruim een uur vertraging op de Ring en de E40. De werkzaamheden op de E34 van Antwerpen naar Knokke leiden op dit moment tot een kwartier file. En ook bij het binnenrijden van de badsteden is het aanschuiven.

De kustbarometer, die aangeeft waar het druk is, geeft al verschillende stranden een gele code (druk).

Op het spoor verloopt alles voorlopig vlot. De NMBS legt vandaag en morgen extra treinen in om alles in goede banen te leiden. Taferelen zoals vorige week in Oostende, waar honderden mensen dicht op elkaar stonden, hoopt men nu te vermijden.

Ook in de rest van Europa is het een druk weekend op de weg. In Frankrijk is het even druk als in hetzelfde weekend vorig jaar, meldt reisbijstandsorganisatie VAB. Dat zou onder meer komen omdat 9 op de 10 Fransen vakantie nemen in eigen land. Aan de grens tussen Oostenrijk en Slovenië is het vier uur aanschuiven door corona-controles, en omdat sommige grensovergangen gesloten zijn voor toeristen. 

Cultuurdrama: voor 1 op de 4 dreigt het faillissement

Concertorganisatoren, podiumbouwers, maar ook technici, artiesten en theatermakers: de hele sector luidt de alarmbel omdat bijna alle culturele activiteiten de komende maanden worden geschrapt en er faillissementen dreigen. Die angst wordt bevestigd door nieuwe cijfers van data-expert Graydon, in samenwerking met VRT NWS en met hulp van verschillende culturele organisaties. Wat is er nodig om het tij te keren?

Lees hier het volledige artikel:

Handgels kunnen gevaarlijk zijn, zeker op tropische dagen

In coronatijden ontsmetten we onze handen meer dan ooit. Maar wees toch maar voorzichtig met ontsmettingsalcohol of handgel. Een tube op het dashboard van je auto laten liggen is in deze tropische dagen geen goed idee. "Leg handgel nooit in de buurt van hitte of in de volle zon, want dan zou er brand kunnen ontstaan", legt de brandweer uit. En wees ook alert voor "het wolkje alcoholdamp rond je handen", bij pakweg barbecues.

Lees hier het volledige artikel:

Cultuursector waant zich uit protest "grote voetballiga"

"Zeg niet langer bar, maar zeg kantine. Zeg niet zaal, maar zeg lounge. Zeg niet stoelen, zeg tribune. Zeg niet napraten, maar zeg de overwinning vieren." Met dit ludieke protest, in combinatie met een voetballogo voor elk cultuurhuis, uit de sector op sociale media volop zijn ongenoegen over het feit veel culturele evenementen deze zomer verboden zijn als gevolg van de coronacrisis, terwijl de voetbalcompetitie wel gewoon mag opstarten dit weekend. 

Lees hier het volledige artikel:

Hoe zit het ook alweer met de brexit? Op 1 januari onafwendbaar

De brexitcrisis lijkt tot een ander tijdperk te behoren. Niemand heeft het er nog over. Toch beïnvloedt ze ook het Britse debat over de aanpak van de coronacrisis. En dat niet alleen. Het gaat ook over een hogesnelheidslijn, over Huawei. Over alles eigenlijk.

Lees hier het volledige artikel:

Meest gelezen