BELGA

Handgel op tropische dagen niet zonder risico: bij verdamping kan de alcoholwolk door een hittebron ontvlammen

In coronatijden ontsmetten we onze handen meer dan ooit. Maar wees toch maar voorzichtig met ontsmettingsalcohol of handgel. Een tube op het dashboard van je auto laten liggen is in deze tropische dagen geen goed idee. "Leg handgel nooit in de buurt van hitte of in de volle zon, want (in combinatie met een hittebron) zou er brand kunnen ontstaan", legt de brandweer uit. En wees ook alert voor "het wolkje alcoholdamp rond je handen", bij pakweg barbecues.

"We juichen het gebruik van handgel en ontsmettingsmiddelen toe, maar we moeten wel voorzichtig zijn. Door de alcohol die in zulke producten zit is zo'n gel licht ontvlambaar", zegt preventieadviseur Alexis De Regge van de brandweer in Dendermonde uit. In mei nog brak in Dendermonde in een garagebox, waar handgel en andere producten lagen, brand uit.  

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Alcoholgel op zich kan niét spontaan in brand vliegen. Preventieadviseur De Regge: "Maar het kan gevaarlijk zijn als je het flesje niet goed opbergt en als het te dicht bij bepaalde warmtebronnen komt."

Leg die tube handgel in het handschoenenkastje van je auto

preventieadviseur brandweer

Wat nu met die tube handgel die op je dashboard van je auto ligt? "Het kan bloedheet worden in je auto. Als de zon op die tube schijnt, dan kan de gel te warm worden. Als er dan een reflectie is van glas, of er komt een beetje gel uit de tube, dan kan dat verdampen. Als dat dan in de buurt van een hittebron komt, kan er ook effectief brand ontstaan. Leg die tube best in je handschoenenkastje. Laat het product in ieder geval niet zomaar open en bloot in de auto liggen", aldus De Regge.

De alcoholdamp en het vlampunt

Alcoholgel is ook heel vluchtig, dus het is opletten geblazen met verstuiven en ontsmetten. "Heb je bijvoorbeeld je handen net ontsmet met handgel, en wil je nadien een sigaret opsteken? Let dan op. Rond de plaats waar je ontsmet hebt, komt een kleine brandbare damp vrij van alcohol. Ga na het ontsmetten ook niet kuisen naast een hete oven of zet het flesje handgel niet naast een hete plek."

In het Radio 2-programma "De inspecteur" legde toxicologe Vera Rogiers eerder al uit dat alcoholgel niet te onderschatten is. "Veel mensen staan er niet bij stil, maar we hebben het hier wel over alcohol-gel. Om een goeie werking te garanderen, moet er minstens 70% alcohol in zitten en liefst méér. Dat hoge percentage is nodig om het coronavirus te kunnen doden."

In een flesje of tube zonder lek is het veilig, maar bij gebruik niet altijd onschuldig. Alles heeft te maken met het zogenoemde vlampunt. "Als je zo'n alcoholgel gebruikt, gaat er door de verdamping een wolkje alcoholdamp rond je handen hangen. De alcohol zweeft als het ware rond je handen. Gebruik je dan onmiddellijk een ontstekingsbron in de buurt van die wolk, dan krijg je dus een steekvlam. Hoe warmer het is, hoe langer de wolk blijft hangen. Dus zeker op warme zomerdagen of in de buurt van een barbecue moet je hiervoor opletten."

Hoe warmer het is, hoe langer de alcoholwolk blijft hangen

toxicologe Vera Rogiers

Preventieadviseur De Regge waarschuwt ook nog voor een heel ander effect van alcoholgel: "Het is heel giftig, dus je moet het altijd buiten bereik van kinderen houden. Contact met de ogen moet je ook vermijden. Als jij, of een kind, het toch binnenkrijgt, dan moet je onmiddellijk contact opnemen met het Antigifcentrum."

Meest gelezen