Videospeler inladen...

Koning Filip verlengt opdracht van preformateurs De Wever en Magnette tot 17 augustus

Koning Filip heeft de opdracht van Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) met 9 dagen verlengd tot 17 augustus. De preformateurs brachten deze namiddag voor een tweede keer verslag uit.

De preformateurs hebben koning Filip een stand van zaken gegeven van hun zoektocht naar een formule om een nieuwe federale regering op de been te brengen. Bij hun aankomst had geen van beiden enige commentaar en ook bij hun vertrek deden ze dat niet. Na hun gesprek met de koning stonden ze wel enkele minuten te praten voor ze weer vertrokken.

Voor de vorming van een nieuwe federale regering hebben De Wever en Magnette al een "bubbel" van vijf partijen: N-VA, PS, SP.A, CD&V en CDH. Dan komen ze nog 6 zetels te kort om een meerderheid te hebben in de Kamer.

De grote vraag is wie die zetels gaat leveren: de groenen of de liberalen. Volgende week staat er alvast nog een gesprek met de groenen gepland.

In een korte persmededeling nodigt de koning "de betrokken partijen uit om een grote verantwoordelijkheidszin aan de dag te leggen om spoedig tot een regeerakkoord te komen".

"We moeten heel dringend een regering vormen en we zullen het beste van onszelf geven om dat zo vlug mogelijk te realiseren", laat Paul Magnette weten in een videoboodschap.

Bekijk de boodschap van Magnette en lees verder hieronder:

Opvallend: zoon Hendrik, die leert autorijden, voerde vader Bart De Wever naar het paleis.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen