LGBT-activisten proberen de arrestatie van een van hen te voorkomen
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

48 LGBT-activisten opgepakt in Polen, Human Rights Watch: "Minderheden viseren is routine geworden"

In de Poolse hoofdstad Warschau zijn er gisteren 48 LGBT-activisten opgepakt door de politie bij een protestactie die de arrestatie van een van hen wilde voorkomen. De activisten vormden een mensenketting rond de politiewagen die haar wilde meenemen. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) klaagt aan dat de Poolse regering "vage godslasteringswetten" misbruikt tegen minderheden en vraagt dat Europa ingrijpt.

Donderdag heeft de Poolse president Andrzej Duda de eed afgelegd voor zijn tweede ambtstermijn. Duda won nipt de verkiezingen na een hevige campagne die vooral de holebi- en transgemeenschap (LGBT) viseerde. De conservatieve partij van Duda heeft hechte banden met de katholieke kerk. Hij noemde de LGBT-gemeenschap "een ideologie erger dan het communisme die het traditionele gezin bedreigt".

Duda houdt het niet bij verkiezingsretoriek. Sinds zijn herverkiezing zijn al verschillende LGBT-activisten opgepakt, vaak op basis van godslasteringswetten. Recent nog nadat activisten een regenboogvlag hadden gehangen aan een beeld van Christus en aan verschillende kerken. In Polen staan er op die wetten die HRW "erg vaag" noemt, tot twee jaar gevangenisstraf.

De activiste waar gisteren in Warschau zoveel om te doen was, nam niet alleen deel aan die actie met de vlaggen, maar heeft in juni ook een vrachtwagen besmeurd waarop homofobe boodschappen stonden. Ze zou daarvoor door de rechtbank veroordeeld zijn tot twee maanden cel. De politie kwam ze gisteren arresteren op het hoofdkwartier van haar LGBT-organisatie. Om dat te voorkomen hebben honderden activisten de ingang tot het gebouw versperd. 

Lees verder onder de foto:

AFP or licensors

Uiteindelijk is de politie erin geslaagd de activiste te arresteren, maar daarop hebben de activisten de -anonieme- politiewagen omsingeld. De politie heeft daarop 48 activisten opgepakt. "We grijpen in tegen de meest agressieve activisten", klinkt het bij de politie. "Nultolerantie voor het schenden van de wet."

Lees verder onder de foto:

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Volgens de LGBT-organisatie was de hele politie-actie "duidelijk politiek gemotiveerd". "Het dispropotionele en brutale karakter van de politie-interventie toont duidelijk aan dat de politiek hier een hand in heeft", zegt ook Michał Szczerba, een parlementslid van de oppositie aan persbureau AP.

HRW: Europa moet ingrijpen

HRW klaagt de arrestaties aan. "Ze hebben de afgelopen weken verschillende activisten opgepakt na vreedzame protestacties", klinkt het in een persbericht. "Ze hebben daarvoor telkens een breed interpreteerbare en erg vage godslasteringswet gebruikt die de vrijheid van meningsuiting schendt en de Poolse rechtstaat steeds verder uitholt."

Minderheden viseren en als zondebok aanwijzen, is intussen routine geworden in Polen

"De Poolse autoriteiten moeten onmiddellijk stoppen met het viseren van activisten die gebruik maken van hun vrijheid van meningsuiting", zegt Kyle Knight van HRW in het persbericht. "Minderheden viseren en als zondebok aanwijzen, is intussen routine geworden in Polen. En dat heeft gevaarlijke gevolgen voor de mensenrechten."

Europa moet volgens HRW dringend ingrijpen. Eerder hadden enkele Poolse steden LGBT-vrije zones uitgeroepen. Zones waar holebi’s en transpersonen dus niet welkom zijn. Het heeft hen al Europese subsidies gekost, maar voorlopig blijft het daarbij. Bovendien hebben conservatieve Poolse groepen het misgelopen geld bijgepast. Intussen hebben de rechtbanken die zones nietig verklaard.

Volgens HRW kan Europa veel meer doen. "Er zou een mechanisme moeten komen dat Europees geld direct linkt aan het schenden van fundamentele grondrechten", klinkt het.

Juridisch lijkt dat haalbaar, want het respecteren van de mensenrechten en de rechtstaat was een van de voorwaarden van de toetreding tot de Europese Unie. Politiek ligt het een pak moeilijker, want het was Polen dat samen met Hongarije dergelijke clausule liet afzwakken bij het recent onderhandelde Europese coronaherstelfonds.

De commissaris voor de Rechten van de Mens van de Raad van Europa heeft op Twitter wel al om de onmiddellijke vrijlating van de activiste gevraagd. De Raad van Europa is voor alle duidelijkheid geen instelling van de Europese Unie. De commissaris heeft vooral een adviserende rol.

Meest gelezen