© Stijn The Chickenman

Zeldzame spitssnuitdolfijn eerst gered in Nieuwpoort, maar spoelt dag later toch nog dood aan in Wenduine

In Wenduine is vrijdag een zeldzame spitssnuitdolfijn aangespoeld. Dat meldt het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) in een persbericht. Het dier was de dag ervoor in Nieuwpoort al gestrand en nog terug in zee geduwd, maar het zoogdier heeft het niet gehaald. Het gaat nog maar om de zevende gedocumenteerde gewone spitssnuitdolfijn aan onze kust.

Donderdag kort na de middag is het dier gestrand ter hoogte van het Oosterstaketsel in Nieuwpoort. "Door de hoogdringendheid –een levend zeezoogdier in problemen in ondiepe wateren– beslisten strandredders, politie en omstanders om onmiddellijk een reddingspoging te ondernemen en te trachten het dier naar diepere wateren te begeleiden", klinkt het in een persbericht.

Lees voort onder de foto van de reddingsactie:

© Luc David

Dat bleek geen evidente opdracht. "Het gedesoriënteerde dier zwom zich vast tussen de stenen langs het staketsel", klinkt het voorts. "Scherpe steenranden en zeepokken veroorzaakten oppervlakkige verwondingen." Volgens het KBIN heeft het dier daar relatief veel bloed bij verloren (zie foto onder). Uiteindelijk is het tegen 13.30 uur naar open water begeleid.

Lees voort onder de foto:

© Luc David

Na analyse van de beelden blijkt het om een soort spitssnuitdolfijn te gaan. "Dat is een kleine walvisachtige waarvan het weinig waarschijnlijk wordt geacht dat het in de ondiepe Noordzee kan overleven", klinkt het. Het dier terug naar zee begeleiden was volgens het KBIN het enige scenario waarbij het dier een -kleine- overlevingskans had.

Helaas heeft het dier het niet gehaald. Gisterenavond rond 20.30 uur is het dood aangetroffen op het strand van Wenduine (zie foto bovenaan). Het ging om een jong vrouwtje van 3,59 meter lang en met een gewicht van 510 kilo. "Het kadaver is gisterenavond nog van het strand verwijderd", klinkt het. "Vanmorgen is het overgebracht naar de faculteit Dierengeneeskunde van de UGent voor een autopsie."

Lees voort onder de foto:

© KBIN/Kelle Moreau

Na de autopsie hoopt het KBIN meer duidelijkheid te hebben over de doodsoorzaak. Vermoedelijk is het dier verdwaald, want de soort komt normaal niet voor in onze Noordzee. Het zoogdier leeft voornamelijk van inktvissen in de diepzee.

Het gaat om het zevende gedocumenteerde geval van een gewone spitssnuitdolfijn in België. "Opmerkelijk wel is dat het om het tweede dier van 2020 gaat", klinkt het nog. "Op 15 januari spoelde ook al een jong vrouwtje aan in Oostende." De vorige gevallen dateerden uit 1972, 1969, 1954, 1933 en 1835.

Op deze foto is de autopsie van het dier te zien dat in januari in Oostende aanspoelde:

Meest gelezen