AFP or licensors

Brazilië betreurt meer dan 100.000 coronadoden: "Tragedie zoals een wereldoorlog"

Brazilië heeft dit weekend een trieste corona-balans opgemaakt. Het Zuid-Amerikaanse land overschreed zaterdag de kaap van 100.000 overlijdens ten gevolge van het coronavirus. Het aantal bevestigde besmettingen is intussen opgelopen tot meer dan 3 miljoen. 

Brazilië telt nu meer dan 100.000 coronadoden, 100.477 om precies te zijn. Dat is een verdubbeling over een periode van 50 dagen. De epidemie versnelt dus duidelijk: het virus had 3 maanden nodig om 50.000 mensen te doden, en slechts 50 dagen om opnieuw 50.000 levens te eisen.

(lees door onder de foto)

Een acteur verkleed als Pietje de Dood wijst voorbijgangers op het belang van afstand houden en een mondmasker dragen.
AFP or licensors

En het aantal sterfgevallen zal nog oplopen, want ook de bevestigde besmettingen zijn opnieuw sterk toegenomen, tot meer dan 3 miljoen. Alleen in de Verenigde Staten zijn meer coronabesmettingen en sterfgevallen ten gevolge van het virus gerapporteerd.  

Ondanks de aanzienlijke cijfers blijft de Braziliaanse overheid nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen aankondigen. Zo zijn de winkelcentra en restaurants weer open. Ook is de voetbalcompetitie dit weekend opnieuw van start gegaan, na een maandenlange pauze.

Alarm

Experten slaan al maandenlang alarm over het gebrek aan een gecoördineerd corona-beleid in Brazilië. Het federale ministerie van Volksgezondheid wordt momenteel geleid door een gewezen generaal. Twee vroegere ministers, artsen, namen ontslag uit onvrede over de manier waarop president Jair Bolsonaro de coronacrisis aanpakt.  

Bolsonaro heeft het coronavirus van meet af aan afgedaan als "een griepje". Vorige maand liep hij zelf het virus op, maar kort nadat hij had verklaard dat hij hersteld was, verscheen hij alweer in het openbaar zonder mondmasker.

"We zouden wanhopig moeten zijn, want dit is een tragedie zoals een wereldoorlog. Maar het lijkt wel alsof Brazilië onder collectieve verdoving zit", zegt specialist infectieziekten José Davi Urbaez aan het persagentschap Reuters. "De boodschap van de regering is: loop het coronavirus maar op, en als het ernstig is, dan is er altijd nog intensieve zorg. Dat is de samenvatting van ons beleid op dit moment."

(lees door onder de foto)

"100.000. Waarom zijn we het tweede land met de meeste doden?"
AFP or licensors

Niet alleen experten, ook veel gewone Brazilianen zijn boos over de manier waarop de regering omgaat met de coronacrisis. Op het beroemde strand van Copacabana in Rio de Janeiro heeft een hulporganisatie de meer dan 100.000 coronadoden herdacht door kruisen neer te zetten in het strand. Ook werden rode ballonnen opgelaten. 

Meest gelezen