Schietpartij Voeren: "Ik heb nog de wonde van de dader verzorgd nadat hij neergeschoten was"

Bij een schietpartij gisterenmiddag in Voeren zijn drie gewonden gevallen. De dader zelf, een 32-jarige Duitser, raakte levensgevaarlijk gewond. Een 41-jarige vrouw uit het Nederlandse Eijsden die toevallig passeerde, werd geraakt door een verdwaalde kogel. Een tweede vrouw van 43 die het slachtoffer werd van carjacking was in shock en werd ook naar het ziekenhuis gebracht. 

Zaterdagnamiddag rond vijf uur wilden inspecteurs van de politiezone Voeren een voertuig met Duitse nummerplaat controleren in Moelingen. De bestuurder weigerde echter zijn wagen aan de kant te zetten en vluchtte. De politie zette daarop de achtervolging in. In het centrum van ’s-Gravenvoeren reed de bestuurder zich klem.

"Ik reed samen met de politie achter de vluchtende man aan"

Kris Walpot uit Moelingen, voormalig brandweerman in Voeren, zag het allemaal gebeuren. “Ik reed achter de politiewagen die een man achtervolgde en zat helemaal in de actie.  De man had waarschijnlijk willen vluchten voor een controle. De politie heeft daarop de banden van de vluchtauto lek geschoten. Dan heeft de dader geprobeerd om een auto te ‘carjacken’. De bestuurster van de wagen kroop uit de auto en vluchtte."

De Duitser trok ook een wapen en dan volgde een schietpartij tussen dader en politie. Een passerende vrouw werd geraakt door een verdwaalde kogel. "De man had na het incident zelf ook een schotwonde, die ik geprobeerd heb te verzorgen", zegt Walpot nog. 

"Ik kwam uit de Oxfamwinkel en zat plots in een schietpartij"

“Op het moment van de schietpartij wilde ik net naar huis gaan”, zegt Annemie Palmans-Casier, die als vrijwilligster werkt in de Oxfamwinkel. “Ik wilde naar mijn auto gaan en hoorde schoten. Ik heb dan een groep mensen die voorbijliep ook naar binnen geroepen. “Ja, wij hadden net op een terras gezeten en waren op weg naar onze auto”, zegt iemand van het gezelschap. “Ik heb dan een zestal schoten gehoord en we zijn dan met z’n allen binnengelopen in de Oxfamwinkel.”

Openstaande celstraf

De Nederlandse vrouw die geraakt werd door een kogel is stabiel en zou mogelijk maandag het ziekenhuis mogen verlaten. De dader is nog steeds in kritieke toestand. Hij is een bekende van het gerecht en stond geseind omdat hij nog een celstraf te goed heeft van 15 jaar. Omdat de politie van de zone Voeren betrokken partij was, kwamen de collega’s van de zone Bilzen-Hoeselt-Riemst ter plaatse om de vaststellingen te doen. 

Meest gelezen