Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Donorconferentie voor Libanon: EU maakt 30 miljoen euro extra vrij voor noodhulp

Vandaag wordt een internationale donorconferentie gehouden om geld op te halen voor Libanon, na de enorme ontploffing van eerder deze week in de haven van de hoofdstad Beiroet. Ons land maakt alvast 5 miljoen euro aan bijkomende humanitaire hulp vrij. De Europese Unie heeft nog eens 30 miljoen euro toegezegd, nadat ze vlak na de explosie al 33 miljoen euro had vrijgemaakt.

De internationale donorconferentie voor Libanon is een initiatief van de Franse president Emmanuel Macron, die eerder deze week op bezoek was in het rampgebied. 

Macron roept de internationale gemeenschap op "snel en effectief" te handelen om Libanon te helpen. De toekomst van het land staat op het spel, beklemtoonde hij bij het begin van de donorconferentie die wegens het coronavirus virtueel verloopt, via een videoverbinding.

Libanon verkeerde al vóór de verwoestende explosie van eerder deze week in een ernstige economische crisis. Maar financiële hulp aan de Libanese autoriteiten ligt gevoelig, omdat veel Libanezen die als corrupt en ineffectief zien. Tijdens zijn bezoek aan Beiroet eerder deze week beloofde Macron boze Libanese burgers dat de steun "niet in corrupte handen zal vallen".

Volgens Macron zijn vooral medische hulp, voedselhulp en de snelle heropbouw van scholen en ziekenhuizen prioritair. De Franse president pleitte ook voor een coördinerende rol van de Verenigde Naties.

AFP or licensors

België maakt 5 miljoen euro extra vrij

Voor ons land neemt minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Philippe Goffin deel aan de donorconferentie. Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo maakt alvast 5 miljoen euro bijkomende humanitaire hulp vrij. 

"Dat doen we via multilaterale partnerorganisaties in sectoren waar de noden van de Libanese bevolking het grootst zijn: op medisch vlak uiteraard, maar ook qua voedselbedeling en de heropbouw van woningen en de infrastructuur", zegt de minister.

Eerder was al beslist om 1 miljoen euro vrij te maken voor het Rode Kruis. 

Vrijdag stuurde België ook al een een vrachtvliegtuig met hulpgoederen naar Beiroet, met aan boord dringend medisch materiaal, maar ook dekens en slaapzakken voor de vele inwoners die door de ontploffing dakloos zijn geworden.  

Frankrijk heeft een lucht- en zeebrug ingericht om hulpverleners en -middelen te sturen naar Libanon. Twee schepen, waaronder een oorlogsschip, zijn vertrokken in Toulon met onder meer voedingsmiddelen.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen