Liveblog - De Crem voorziet versterkingen na rellen aan de kust, West-Vlaamse gouverneur vraagt politiek overleg

Heel wat mensen willen met deze tropische temperaturen afkoelen aan onze kust, maar na rellen gisteren weren badsteden als Blankenberge en Knokke-Heist dagjestoeristen. Vanmiddag zijn de toegangswegen naar De Haan en Bredene ook afgesloten. Na crisisoverleg kondigt waarnemend gouverneur Anne Martens aan dat er aan de kust strengere controles komen door de federale politie op amokmakers. Martens wil ook dringend politiek overleg over de treinen richting kust. Volgens minister De Crem zijn vandaag tientallen Brusselse jongeren tegengehouden. Volg alle updates in deze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Volg hieronder de meest recente nieuwsupdates:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

West-Vlaamse gouverneur vraagt dringend politiek overleg

Waarnemend gouverneur Anne Martens van West-Vlaanderen vraagt dat er overleg komt over de inzet van extra treinen richting kust. "Vandaag kunnen we die niet meer stoppen, maar wij willen dat er nagedacht wordt over volgend weekend", zegt Martens. "Het weekend van de 15e zal opnieuw een druk weekend zijn."

Extra toeristen zijn onhoudbaar voor ons

Waarnemend provinciegouverneur Anne Martens van West-Vlaanderen

"De incidenten van vorige week en deze week hebben aangetoond dat die extra toeristen onhoudbaar zijn voor ons", aldus Martens.

Videospeler inladen...

De Crem voorziet extra versterking vanuit federale politie

In een reactie op de rellen op het strand van Blankenberge laat minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) weten dat Binnenlandse Zaken "de situatie aan de kust reeds geruime tijd opvolgt". De Crem heeft ook contact opgenomen met de West-Vlaamse gouverneur en met de kustburgemeesters.

Hij dankt de lokale en federale politie die gisteren in Blankenberge kordaat heeft ingrepen en veroordeelt elke vorm van geweld tegen de politie. "De betrokkenen zijn geïdentificeerd en het parket doet zijn werk", aldus De Crem.

Vandaag zijn  tientallen jongeren tegengehouden die vanuit Brussel naar de zee wilden afzakken

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V)

"De politie was reeds versterkt aanwezig aan de kust en verdere versterkingen vanuit de federale politie zijn voorzien. Waar nodig zal de politie snel en daadkrachtig ingrijpen. Zo werden er vandaag nog meerdere tientallen jongeren tegengehouden die vanuit Brusselse stations naar de zee wilden afzakken."

Toegangswegen naar De Haan, Wenduine en Bredene afgesloten

Wegens de grote parkeerdruk in de buurt van de stranden heeft de politie van Bredene/De Haan de toegangswegen naar de badplaatsen De Haan, Wenduine en Bredene afgesloten. Dat meldt Steve Vandenberghe, burgemeester van Bredene, op Facebook. 

"Enkel bewoners van Bredene en De Haan, verblijvers en mensen die kunnen aantonen dat ze er absoluut moeten zijn (mensen met een verblijfsreservatie, een strandcabine, die er werken, …), worden vandaag nog toegelaten", klinkt het. De politie roept ook op om vandaag niet meer naar de stranden van Bredene en De Haan af te komen.

Drie verdachten worden voorgeleid voor vechtpartij in Blankenberge

Drie jongeren uit het Brusselse zullen voorgeleid worden bij de onderzoeksrechter op verdenking van opzettelijke slagen en verwondingen en van gewapende weerspannigheid. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge.

Het drietal was gisteren betrokken bij de massale vechtpartij op het strand van Blankenberge.

Civiele bescherming opgeroepen voor waterbedeling in file richting Knokke

De civiele bescherming is opgeroepen om voor waterbedeling te zorgen in de file op de E34 richting Knokke-Heist. Dat bevestigt de korpschef van de politiezone Damme/Knokke-Heist. 

Na de rellen op het strand van Blankenberge en Knokke-Heist gisteren doet de lokale politie controles op de invalswegen, en dat leidt tot files op verschillende plaatsen, waaronder op de E34.

Het fragment hieronder toont de lange file aan de controlepost in Heist:

Videospeler inladen...

Minister van Mobiliteit Bellot: "Probleem heeft niets met mobiliteit te maken"

Volgens federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) hebben de rellen op het strand in Blankenberge niets te maken met een mobiliteitsprobleem. "Men moet zich niet van debat vergissen", aldus Bellot. Hij laat wel weten dat er gesprekken lopen tussen de politieke autoriteiten en de vervoersbedrijven om de situatie te beheren.

Bellot wijst erop dat de treindienst gebaseerd is op het transportplan dat de ministerraad goedkeurde, en dat het schrappen van treinen ingaat tegen het advies van de corona-experten. Die laatsten pleitten voor een maximaal aanbod, om zo de nodige sociale afstand te kunnen garanderen, zegt Bellot.

"Noch de NMBS noch de bevoegde minister kunnen naar believen treinen annuleren zonder geldige redenen", klinkt het. Onder meer de burgemeesters van de kuststeden Blankenberge en Oostende willen dat de NMBS haar aanbod naar de kust vermindert. Bellot beklemtoont dat de organisatie van het netwerk het niet toelaat om op zo'n korte termijn de dienstverlening aan te passen. "Deze treinen schrappen zou een impact hebben op het hele netwerk, niet enkel op de kust. Bovendien: zelfs als de treinen afgeschaft worden, kunnen mensen zich ook met de auto of met bus, tram of trein uit andere kustplaatsen naar Blankenberge begeven."

Recreatiedomeinen werken met reservaties: hoe gaat het eraan toe in De Gavers?

De meeste provinciale recreatiedomeinen werken met een online reservatiesysteem, om een al te grote toeloop te vermijden. Dit weekend en de komende dagen zijn ze zo goed als allemaal vol. Wij gingen kijken in de Gavers in Geraardsbergen.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Politievakbond VSOA herhaalt oproep voor nultolerantie voor geweld tegen politie

Politievakbond VSOA doet na de rellen van gisteren een nieuwe oproep tot nultolerantie voor geweld tegen politie en hulpverleners. De oproep is deze keer gericht aan preformateurs Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS). Die nultolerantie moet in het regeerakkoord opgenomen worden, klinkt het.

In zijn communicatie zet de politievakbond het woord jongeren consequent tussen aanhalingstekens. "De brave burger werd reeds geruime tijd lastig gevallen, de coronaregels werden genegeerd en deze 'jongeren' probeerden ook op het strand (en in andere recreatiedomeinen) - zoals in de probleemwijken van bepaalde steden - de baas te spelen", klinkt het. De vakbond wil dat "deze 'jongeren" eindelijk benoemd worden door "de politiek".

De vakbond zegt nog steeds te wachten op de concrete uitwerking van het engagement, in het federaal regeerakkoord van 2014, om geweld tegen veiligheidsberoepen niet te aanvaarden en verdere stappen te zetten in de strijd tegen geweld tegen politie. Daarnaast moet ook justitie in gang schieten. Recentelijk bleek nog dat een derde van de pv's voor geweld tegen politie wordt geseponeerd, en dat de helft effectief wordt vervolgd.

Minister-president Jambon: "Ga ervan uit dat politie en gerecht zeer streng zullen optreden"

Vlaams minister-president Jan-Jambon (N-VA) noemt het stuitend dat "een groep crapuleuze amokmakers een vakantieweekend aan zee voor iedereen verpest". "Ik hoop en ga ervan uit dat politie en gerecht hier zeer streng tegen zullen optreden", aldus Jambon op Twitter.

Deze bijkomende maatregelen neemt de kust

Waarnemend gouverneur van West-Vlaanderen Anne Martens (CD&V) heeft vanochtend in Brugge crisisoverleg gehouden over de problemen aan de kust. Dit zijn de bijkomende maatregelen die uit de bus zijn gekomen om vechtpartijen en grote drukte te mijden:

  • Vanaf vandaag krijgt de lokale politie versterking van de federale politie, onder meer aan de stations.
  •  Er worden in eerste instantie géén stations gesloten. "We mogen niet riskeren dat we een mensenmassa in de stations krijgen die we dan niet kunnen beheersen", verduidelijkt Martens op een persconferentie. Maar als bij monitoring blijkt dat het ergens té druk wordt, kunnen burgemeesters beslissen om hun stad op slot te doen. 
  • De politie zal controleren op relschoppers. Martens: "Mensen die naar de kust komen om ruzie te zoeken en zich niet aan de regels houden, zullen streng aangepakt worden. Zij zullen via snelrecht voor een rechter verschijnen."

Concreet zal er vooral een strikte controle gebeuren in Knokke en Blankenberge, waar eerder incidenten waren. "Mensen die met kinderen verkoeling zoeken, zijn welkom. Ook alle mensen die zich correct aan de regels houden", aldus Martens. Zij benadrukt dat het zeker ook geen overrompeling aan de kust mag worden. "Controleer op voorhand de druktebarometer van de kust", is de boodschap. 

Alle mensen die zich correct aan de regels houden, zijn welkom

Waarnemend gouverneur Anne Martens (CD&V)

BEKIJK hier het gesprek met Anne Martens in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Lees meer in dit artikel:

Meest gelezen