Warmteonweders kunnen lokaal wateroverlast veroorzaken, noodnummer 1722 geactiveerd

Binnenlandse Zaken activeert tijdelijk het nummer 1722, omdat het KMI waarschuwt voor slecht weer. Er is risico op storm of wateroverlast. Tijdens deze periode van coronamaatregelen zal 1722 echter in een aantal regio's doorverwijzen naar het e-loket van de brandweer.

"Gelet op de crisissituatie waarin ons land zich vandaag bevindt, moeten de operatoren in de noodcentrales 112 - die ook de oproepen naar het nummer 1722 afhandelen - zich op dit moment volledig kunnen toeleggen op het afhandelen van noodoproepen (dringende medische hulpverlening en dringende brandweerhulp) en oproepen voor dokters van wacht", aldus Binnenlandse Zaken in de persmededeling.

Het nummer 1722 zal daarom enkel bereikbaar zijn voor de inwoners van die gemeenten waarvan de brandweerzone niet over een digitaal loket voor niet-dringende brandweertussenkomsten beschikt.

"Als je brandweerzone over een elektronisch formulier beschikt, moet je dat formulier gebruiken als je niet-dringende brandweerhulp nodig hebt. Als je brandweerzone over een elektronisch formulier beschikt, maar als je geen internet hebt of als het e-loket door technische redenen niet zou werken, mag je uitzonderlijk voor brandweerhulp door storm- of waterschade toch bellen naar 112", klinkt het.

Deze namiddag wisselen zon en wolkenvelden af. Dat meldt het KMI. Op vele plaatsen blijft het droog, maar lokaal worden een aantal warmteonweders verwacht. Die kunnen vrij veel neerslag op korte tijd veroorzaken. Het is aanhoudend heet bij maxima van 30 tot 31 graden aan zee, en van 33 tot 36 graden in het centrum en de Kempen.

Meest gelezen