Russische stad Jakoetsk dreigt weg te zakken door ontdooiende permafrost

In Jakoetsk, een stad in het oosten van Rusland, dreigen huizen en gebouwen weg te zakken doordat de bevroren ondergrond ontdooit. Het gebied beleeft ongewoon hoge temperaturen, waardoor steden als Jakoetsk op termijn onbewoonbaar dreigen te worden.

De Siberische stad Jakoetsk ligt op zo'n 7 uur vliegen van de Russische hoofdstad Moskou. Het is de grootste stad van de autonome deelrepubliek Jakoetië, een deel van Oost-Siberië.

Jakoetsk is ook de grootste stad ter wereld die gebouwd is op permafrost, de bevroren ondergrond die twee derde van het Russische landoppervlak beslaat. 

Bouwen op permafrost veronderstelt een aangepaste bouwtechniek. Huizen en appartementsgebouwen in Jakoetsk staan op betonnen palen, minstens acht meter diep. Die palen lopen door tot boven de grond, zodat de lucht kan circuleren over de bodem. Zo wordt voorkomen dat ze warmte aan de grond afgeven, waardoor de permafrost ontdooit en de gebouwen ontwricht raken.

Instortingsgevaar

Maar die techniek is niet opgewassen tegen de constante temperatuurstijgingen die de jongste tijd zijn vastgesteld. Door de opwarming van het klimaat ontdooit de permafrost en verliest hij zijn stevigheid. Het gevolg is dat huizen en gebouwen (maar ook wegen en pijpleidingen) scheuren, verzakken en in het slechtste geval instorten.

Bekijk hier beelden van de verzakkingen en scheuren in Jakoetsk, tekst gaat door onder de video:

Videospeler inladen...

Belangrijke gebouwen, zoals ziekenhuizen en scholen, hebben apparatuur die ervoor zorgt dat de bodem gekoeld wordt en stevig blijft, maar de meeste gewone huizen en appartementsgebouwen hebben die niet.

De inwoners van Jakoetsk, bijna 300.000 in totaal, maar ook van andere steden in Siberië, vrezen dat hun huizen en hun steden op termijn onbewoonbaar worden.

De voorbije maanden zijn in elk geval al ongewoon warm geweest in Siberië. Het deel van het gebied dat boven de poolcirkel ligt, beleefde eind juni een hittegolf met temperaturen vergelijkbaar met wat wij momenteel doormaken: boven de 35 graden.

Het voorjaar was er ook al zeer warm, met temperaturen tot 8 graden méér dan normaal. Ook de voorbije winter was warmer dan normaal.

In de Canvas-reeks "De klimaatraad" gaf permafrostonderzoekster Hanne Hendrickx meer uitleg over dooiende permafrost, en de gevaren ervan. Bekijk het in dit filmpje:

Meest gelezen