Yorick Jansens

1 jaar na fatale brand in Beringen: herdenking in beperkte kring

11 augustus 2019 blijft een zwarte dag voor hulpverleningszone Zuidwest-Limburg. Twee brandweermannen van de post in Heusden-Zolder kwamen toen om het leven bij een brand in een leegstaand pand aan de Koolmijnlaan in Beringen. Vandaag houdt de brandweerzone een herdenkingsmoment met een minuut stilte om 19u.

Het leek eerst een gewone brand maar door de hitte en de druk stortte een deel van het leegstaand gebouw in. Brandweermannen Benni Smulders en Chris Medo konden zich niet tijdig in veiligheid brengen. Uit onderzoek bleek later dat er geen fouten werden gemaakt bij het blussen. Het ging om een ingewikkeld gebouw en het was voor de brandweer moeilijk om in te schatten hoe de brand zo snel kon uitbreiden.  

Rouwverwerking moeilijk door corona

Door de coronamaatregelen is een publieke herdenking onmogelijk. De twee brandweermannen zullen in intieme kring worden herdacht in de brandweerpost van Heusden-Zolder. De collega’s van de andere posten van het korps houden allemaal een minuut stilte om 19 uur. De brandweerzone roept ook iedereen die dat wil op om in de eigen bubbel mee te doen met de minuut stilte. Volgens burgemeester Mario Borremans van Heusden-Zolder gaan heel wat mensen daar zeker gevolg aan geven: "Het korps is hier zeer geliefd en we gaan de slachtoffers nog heel lang herdenken. 11 augustus zal altijd een moeilijke dag blijven."

Het onderzoek naar de precieze oorzaak van de brand loopt nog. Meteen na de brand werd al gecommuniceerd dat de brand zou ontstaan zijn door een “menselijke tussenkomst”.  Maar wie de brand heeft aangestoken, is dus nog niet opgehelderd.

Meest gelezen