Na een chaotisch weekend in Blankenberge en Knokke-Heist: hoe moet het nu verder?

Zowel in Blankenberge als in Knokke-Heist zoekt men naar een oplossing om herrie zoals dit weekend te voorkomen. Maar dat blijkt gemakkelijker gezegd dan gedaan. "Een hele week dagtoeristen tegenhouden, is echt niet haalbaar", zegt de burgemeester van Blankenberge, Daphné Dumery (N-VA). In Knokke-Heist gaan ze dat wel proberen. Dagtoeristen zijn er tot het einde van de hittegolf niet welkom.

In theorie zijn er veel mogelijkheden om de drukte aan de kust in coronatijden te voorkomen, maar in de praktijk blijkt dat toch niet zo eenvoudig. Na de vechtpartij in Blankenberge en de schermutselingen in Knokke-Heist bekijken de burgemeesters met de politie hoe het verder moet.

Blankenberge

"Ik heb zaterdag meteen een plaatsverbod uitgevaardigd tegen de relschoppers", zegt Daphné Dumery, de burgemeester van Blankenberge. Toch is het weren van amokmakers op het strand niet eenvoudig. "Publieke zwembaden hebben al jaren dezelfde problemen, maar een strand is een openbare ruimte. Je kan daar niet zomaar een toegangsticket, zoals in de zwembaden, voor vragen. Ik wil ook geen maatschappij creëren waarin je vooraf een ticket moet boeken om naar het strand te kunnen. Maar we moeten iets doen, zo kan het niet blijven duren."

Zondag was een rustige dag in Blankenberge, omdat de badstad werd afgesloten voor dagtoeristen. "Verschillende korpsen uit West-Vlaanderen zijn ons zondag ook komen helpen", zegt Dumery. "Er is zelfs een eenheid van Halle-Vilvoorde gekomen. We kregen dus op korte termijn heel wat hulp, maar op lange termijn is dat voor niemand houdbaar. Het was gisteren wel zalig in Blankenberge. Er waren veel toeristen, maar de spanning was weg."

"Hopelijk blijft het zo want als dat niet zo is, moeten we opnieuw bijstand vragen", vertelt Dumery. De burgemeester hoopt ook dat de NMBS iets doet aan de toevloed van dagtoeristen. "Sommige treinen waren overbezet. Maar dat moet op voorhand, in het binnenland, geregeld worden. Als er in Brussel 1.000 mensen staan te wachten op het perron, kan een conducteur niet tegenhouden dat ze allemaal op de trein stappen."

Knokke-Heist

Knokke-Heist besliste vanmorgen dat dagtoeristen niet welkom zijn tot de hittegolf voorbij is. De gemeente liet gisteren al geen dagtoeristen meer toe, na een grote vechtpartij in Blankenberge. "Ook in Knokke Heist zijn er met groepen jongeren al problemen geweest", zegt korpschef Steve Desmet. "Het gaat dan eerder over kleine schermutselingen, zoals vechtpartijtjes of zich niet houden aan de coronamaatregelen. Sommige mensen hebben lak aan elke opdracht of vermaning die ze krijgen en verstoren op die manier de openbare orde."

De politie van Knokke Heist voert opnieuw controles uit op invalswegen en in het station. Wie voor 1 dag naar daar gaat, moet terugkeren.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Wat met de treinen richting kust?

De plaatsvervangend gouverneur van West-Vlaanderen, Anne Martens, zit vandaag nog samen met de minister van Binnenlandse Zaken, Pieter De Crem, om te bekijken of ze treinen naar de kust kunnen schrappen. Maar volgens federaal minister van mobiliteit François Bellot (MR) kan de NMBS niet zomaar treinen schrappen. Bellot wijs erop dat de spoorwegen zich aan het Vervoersplan moeten houden dat goedgekeurd is door de ministerraad. Daardoor is het onmogelijk zomaar treinen te schrappen. Door de Beheersovereenkomst met de overheid moet de NMBS ook extra treinen inzetten wanneer een grote toeloop van passagiers verwacht wordt. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen