Videospeler inladen...

Viroloog Steven Van Gucht: "Exponentiële groei van aantal coronabesmettingen lijkt voorlopig gestopt"

De exponentiële groei van het aantal coronabesmettingen in ons land lijkt voorlopig gestopt. Dat blijkt uit het dagelijkse rapport van het gezondheidsinstituut Sciensano. Op dit moment baren vooral het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest en de provincie Luik zorgen. Daar worden nu het grootste aantal nieuwe gevallen gemeld, als je Antwerpen buiten beschouwing laat. In de stad Antwerpen is er een lichte daling van het aantal nieuwe gevallen. "Dat zou kunnen betekenen dat hier de piek achter ons ligt", zegt viroloog Steven Van Gucht. 

In de periode van 31 juli tot 6 augustus hebben gemiddeld 580 mensen per dag positief getest op het coronavirus. Dat is een stijging met 16 procent in vergelijking met de week daarvoor. In de ziekenhuizen zijn de voorbije week gemiddeld 27 nieuwe covidpatiënten per dag opgenomen, dat is een stijging van 12 procent. Gemiddeld drie mensen per dag stierven aan de gevolgen van het virus de voorbije week. 

In de stad Antwerpen zien we ondertussen een lichte daling van het aantal nieuwe gevallen. Wat zou kunnen betekenen dat hier de piek achter ons kan liggen. 

Viroloog Steven Van Gucht

"Over het hele grondgebied bekeken, lijkt de exponentiële groei voorlopig gestopt. We zien nog steeds een toename van het aantal nieuwe gevallen, maar die toename is de voorbije dagen minder groot geworden", zegt viroloog Steven Van Gucht. 

"In de stad Antwerpen zien we ondertussen een lichte daling van het aantal nieuwe gevallen. Wat zou kunnen betekenen dat hier de piek achter ons kan liggen. Antwerpen buiten beschouwing gelaten, zien we momenteel de grootste aantallen nieuwe gevallen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en in de provincie Luik. In beide regio's werden de afgelopen week zo'n 500 nieuwe gevallen gemeld. We zien hier ook wel positieve signalen. De toename lijkt minder groot te zijn dan een aantal dagen geleden."

Hij voegt er nog aan toe dat de afgelopen weken één derde van de ziekenhuisopnames plaatsvond in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het blijft heel belangrijk om de maatregelen goed op te volgen, om het virus verder terug te dringen. 

R-waarde

Het reproductiegetal in ons land is momenteel 1,12. Dat betekent dat een persoon die besmet is, gemiddeld meer dan 1 andere persoon besmet. "Dit getal schommelt sterk van provincie tot provincie", zegt Van Gucht. "Momenteel zien we de hoogste R-waarden in Brussel en het grotere gebied rondom Brussel, Waals- en Vlaams-Brabant. En ook in Luik en Henegouwen."

Lees hier het volledige rapport.

Bekijk hier de toelichting bij de nieuwe dagcijfers van Sciensano door viroloog Steven Van Gucht:

Videospeler inladen...

Meest gelezen