BART SEYS

De zendmast van Houtem: "Onmisbare schakel tussen de beurzen van Londen en Frankfurt"

In het dorpje Houtem bij Veurne, gelegen in de Moeren, staat een gigantische mast middenin de velden. De zendmast is maar liefst 244 meter hoog en is een belangrijke zendmast om snel beursinformatie door te laten stromen. Vooral tussen de handelsbeurzen van Londen en Frankfurt. Hobbyfotograaf Bart Seys is er al jaren door gefascineerd, ook al werd hij zelfs even in het vizier genomen door de "Amerikanen".

Voor inwoners van Houtem en omstreken is de zendmast van 244 meter hoog een bekend uitzicht. Maar het verhaal van de mast kennen maar weinig mensen. Hobbyfotograaf Bart Seys is er wel al jaren door begeesterd. "De zendmast wordt gebruikt voor snelle beurstransacties tussen Londen en Frankfurt. Dat gebeurt aan een snelheid van vier duizendste van een seconde", vertelt Bart aan Radio 2 West-Vlaanderen. "De mast is zo'n 5 meter breed en in het midden zit een lift. De mast wordt rechtgehouden door dikke kabels die in de veldgrond verankerd zitten."

(Lees voort onder de foto)

BART SEYS

In Amerikaanse handen

Zeven jaar geleden kocht een Amerikaans bedrijf de zendmast in Houtem over van het Belgische ministerie van Financiën om hem in de beurswereld te gebruiken. Hij werd gerenoveerd en geschilderd. Seys nam foto's van die werken, maar plotseling kwam hij in het vizier van de Amerikaanse eigenaars. "Ik heb een aantal foto's van de renovatiewerken online gezet en op vakantie kreeg ik telefoon van een van de schilders. Ik moest meteen alle foto's offline halen, omdat dat Amerikaanse bedrijf dreigde met een rechtszaak. Ze wilden niet dat die mast op het internet verscheen. Gelukkig kon ik op reis meteen alles van het internet halen. Ik sliep die nacht niet zo goed, maar het is nooit tot een proces gekomen. Blijkbaar is er veel concurrentie tussen verschillende "flitshandelaars", want veel bedrijven wilden die toren kopen."  

Meest gelezen