Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Kritiek op koningshuis neemt toe in Spanje: enkele honderden demonstranten eisen einde monarchie

In Madrid zijn gisteren zo'n tweehonderd demonstranten op straat gekomen om te protesteren tegen de voormalige koning Juan Carlos. De kritiek op het koningshuis neemt toe, nadat de voormalige koning vorige week maandag abrupt zijn land had verlaten. Juan Carlos zou betrokken zijn bij een corruptieschandaal. 

Aanleiding voor de protesten van gisterenavond was het vertrek van koning Juan Carlos, die betrokken zou zijn bij een corruptieschandaal. Vorige week kondigde de voormalige koning van Spanje zijn vertrek aan in een brief aan zijn zoon koning Felipe. Over een officiële bestemming werd niet gecommuniceerd, maar wereldwijd vooral lustig gespeculeerd. 

Het protest van gisteren vond plaats in Madrid. Een tweehonderdtal demonstranten trok de straat op om hun ongenoegen te uiten over het vertrek van Juan Carlos en over de Spaanse monarchie. Velen van hen droegen Republikeinse vlaggen. De mars begon aan het Koninklijk Paleis en eindigde bij de Puerta del Sol. 

“We moeten het corrupte systeem neerhalen, te beginnen bij de kroon”, luidde het bij een van de demonstranten. Velen uitten al zingend hun ongenoegen met als meest populaire leuze: “Spanje zal morgen een republiek zijn." Op spandoeken stond onder andere ook te lezen: “Gedaan met de monarchie en het fascistische erfgoed!”.

We moeten het corrupte systeem neerhalen, te beginnen bij de kroon

Spaanse demonstrant in Madrid

De meningen over de Spaanse monarchie zijn diep verdeeld. De demonstranten in Madrid willen nu komaf maken met het koningshuis en willen opnieuw een Spaanse republiek. Eerder was Spanje al een republiek, van 1873 tot 1874 en daarna van 1931 tot 1939. 

Bekijk hier beelden van het protest en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Corruptieschandaal

De beslissing van de voormalige koning om Spanje te verlaten, is wellicht het gevolg van het corruptieschandaal waarbij hij betrokken zou zijn. In juni opende het Spaanse Hooggerechtshof een vooronderzoek naar de betrokkenheid van Juan Carlos bij een hogesnelheidscontract in Saudi-Arabië.

Daarbij zou smeergeld zijn betaald door een Spaans consortium in 2011. Volgens de Zwitserse krant La Tribune de Genève zou Juan Carlos een slordige 100 miljoen dollar hebben gekregen van wijlen koning Abdullah van Saudi-Arabië. Ook Zwitserland heeft een onderzoek opgestart. 

Maar voorlopig loopt er dus geen formeel onderzoek tegen de koning-emeritus van Spanje. Zelf weigerde Juan Carlos meermaals te reageren op de beschuldigingen. Dat pikken de critici van de voormalige koning niet. 

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Dalende populariteit

De reputatie van Juan Carlos staat al een tijdje onder druk. Sinds de voormalige koning Spanje is ontvlucht, zijn in verschillende steden protesten ontstaan, waaronder die van gisteren in de Spaanse hoofdstad. Afgelopen zondag kwamen in Valencia zo'n honderd demonstranten op straat. Ook in Mallorca, waar koning Felipe deze week op bezoek komt, staan protesten gepland.

De populariteit van Juan Carlos zit in een neerwaartse spiraal. De Spaanse kwaliteitskrant El Mundo publiceerde zondag een nationale opiniepeiling over de koning-emeritus. 80,3 procent van de ondervraagden is van mening dat de voormalige koning van Spanje voor de rechter moet verschijnen. Slechts twaalf procent van de ondervraagden vond dat hij nergens voor moest opdraaien.  

Sinds begin vorige week wordt in de internationale media druk gespeculeerd over de bestemming van Juan Carlos. Nadat verschillende bronnen spraken over Portugal als bestemming, lijkt het nu duidelijk dat de voormalige koning de Verenigde Arabische Emiraten heeft uitgekozen als voorlopige verblijfplaats. Het Spaanse medium NIUS heeft zaterdag een foto gepubliceerd, waarop te zien is dat Juan Carlos van een vliegtuigtrap wandelt in Abu-Dhabi.

Meest gelezen