Drenkeling in Brussels kanaal slaat brandweerman arbeidsongeschikt

Een man die zaterdagavond door het duikteam van de Brusselse brandweer uit het kanaal moest worden gered, heeft daarbij opzettelijk een brandweer meermaals geslagen. "De betrokken brandweerman zal een klacht indienen", zegt woordvoerder Walter Derieuw. "Dit was geen paniekreactie."

Zaterdagavond omstreeks 22.20 uur kwam er bij de noodcentrale een oproep binnen met de melding dat er een man in de problemen was in het kanaal in Brussel, ter hoogte van de Akenkaai. "Wij zijn onmiddellijk uitgerukt", vertelt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw. "De nodige hulpmiddelen, bestaande uit onder andere duikers en medische voertuigen, werden dadelijk uitgestuurd."

Onze duiker kreeg van de drenkeling twee hevige vuistslagen in het gezicht en werd in de hand gebeten

Walter Derieuw, Brandweer Brussel

Toen de brandweer ter plaatse kwam, zagen ze een drenkeling, die zich in het midden van het kanaal bevond, om hulp roepen. "Een duiker werd meteen te water gelaten en hij begaf zich naar het slachtoffer. Maar nog voor het eerste fysieke contact, deelde de drenkeling twee hevige vuistslagen toe in het aangezicht van onze duiker. De hulpverlener probeerde de wildeman op afstand te houden, terwijl die slagen bleef toedienen. Het ging hier duidelijk niet om de klassieke paniekreactie van iemand die aan het verdrinken is. Onze collega werd zelfs in de hand gebeten."

Op het droge

Uiteindelijk werd de agressieveling langs achter in een houdgreep genomen en via de reddingslijn samen met de duiker naar de wal getrokken. Tijdens heel deze operatie bleef de persoon slagen toedienen. Eenmaal aan de kademuur aangekomen, werd een tweede duiker in het water gestuurd om de man in bedwang te houden en de evacuatieriem aan te brengen. Eens op het droge werd de drenkeling opgevangen door de bemanning van de MUG en de ziekenwagen ter plaatse. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis.

Arbeidsongeschikt

Een onderzoek van de politie zal moeten uitmaken wat de aanleiding was tot het incident en hoe en waarom deze persoon in het water is terecht gekomen. De gewonde duiker is twee weken arbeidsongeschikt. Hij zal een klacht indienen voor slagen en verwondingen.

Meest gelezen