Videospeler inladen...

Burgemeester Blankenberge Dumery: "Probleem van relschoppers overstijgt mijn stad, hulp nodig van federale niveau"

Rellen zoals afgelopen zaterdag op het strand in Blankenberge kunnen alleen worden vermeden met de hulp van de federale overheid. Dat heeft Daphné Dumery (N-VA), de burgemeester van de kustgemeente, gezegd in "Terzake". "Men verwacht dat de lokale politiekorpsen hier ingrijpen, maar deze jongeren zijn gekend in Brussel. Dit is dus federale materie, het overschrijdt de grenzen van mijn gemeente", aldus Dumery.

Na de rellen van afgelopen zaterdag laste Dumery een zogenoemde "time-out" in: zondag waren er even geen dagjestoeristen welkom, vandaag wel. "Maar ook nu nog was de sfeer gespannen. We kwamen dit weekend handen tekort. We hebben omliggende politiekorpsen moeten vragen om bij te springen, wat ze gelukkig gedaan hebben. En ook vanuit de federale politie hebben we steun gekregen. Maar die manier van werken is onaanvaardbaar."

Iedereen is welkom in Blankenberge, behalve criminelen.

Daphné Dumery, burgemeester Blankenberge (N-VA)

Dumery spreekt tegen dat Blankenberge niet voldoende was voorbereid op een grote volkstoeloop. Bij de voorspelde tropische temperaturen viel het te verwachten dat veel mensen verkoeling zouden zoeken aan de kust.

"We waren voorzien op veel volk: van uur tot uur hebben we via dronebeelden gecontroleerd of de spreiding van de massa over het strand nog goed zat. Dat liep goed. Maar wat je niet onder controle hebt, is wie er naar de kust komt. Ik ga het benoemen: veel mensen van allochtone origine zijn naar Blankenberge gereisd. Het merendeel heeft respect voor de coronamaatregelen. Een kleine minderheid die gekend is bij het gerecht niet. En iedereen is welkom in Blankenberge, behalve criminelen."

Dumery verwacht dan ook hulp van het federale niveau, om gelijkaardige situaties in de toekomst te vermijden. "Ik wil de schuld niet bij de NMBS leggen, maar dit is wel federale materie. Er moet een signaal komen vanuit Brussel. Daar zijn die jongeren gekend. Dit overstijgt de grenzen van mijn stad. Waarom kan men in de Brusselse stations geen politie op de perrons zetten en die bendes eruit filteren? Verplaatsingen maken in grote groepen is in deze coronatijden sowieso verboden."

Waarom kan de politie in Brusselse stations op het perron die gekende bendes er niet uit pikken, voor ze naar de kust reizen?

Daphné Dumery, burgemeester Blankenberge (N-VA)

Dumery verwacht een duidelijk signaal van minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V). Dat blijft voorlopig achterwege. "Ik heb hem zaterdag aan de lijn gehad, hij belooft actie te ondernemen, maar voorlopig merk ik daar nog niets van. Mijn lokaal korps moet dan maar controles uitvoeren, en opletten dat we bepaalde mensen niet viseren. We moeten vooral streng optreden tegen zij die zich slecht gedragen hebben. Want ik herhaal: iedereen is welkom in Blankenberge, maar criminelen niet."

Bekijk hier het integrale gesprek met Daphné Dumery in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen