Radio 2

Fietsbrigade Brusselse politie schrijft bijna 11.000 boetes uit in juni en juli

Corona of niet, de fietspatrouille van de Brusselse politie heeft er twee drukke maanden opzitten. In juni en juli schreven ze maar liefst 10.891 boetes uit. Het gaat vaak om auto's die parkeren op voet- en fietspaden maar ook op de bedding van het openbaar vervoer, vertelt David Stevens die de fietsbrigade leidt in Brussel-Hoofdstad-Elsene. 

"We hebben eigenlijk twee prioriteiten als fietsbrigade. De bescherming van de zwakke en actieve weggebruiker, en de vlotte doorgang van het openbaar vervoer. " zegt David Stevens op Radio 2 Vlaams-Brabant en Brussel. Hij staat intussen tien jaar aan het hoofd van de fietsbrigade van de politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene. "Uiteindelijk willen we streven naar een leefbare stad zonder slechte gewoontes". En dat zullen ze gevoeld hebben in Brussel, in juni en juli schreef de fietsbrigade 10.891 boetes uit. 

Iedereen kent die patserbakken in Brussel. Die mensen gaan we hard aanpakken

David Stevens, hoofd fietsbrigade politie Brussel-Hoofdstad-Elsene.

En die slechte gewoontes zijn er vaak ook van te snel rijden. "Iedereen kent die patserbakken in Brussel of rodeorijders. Die mensen gaan we hard aanpakken. De afgelopen maanden hebben we daar ongeveer 1500 boetes voor uitgschreven. Dat is telkens 116 euro. Maar we kunnen dit niet meer tolereren. De cijfers zijn ongeveer dezelfde als vorig jaar. Want corona of niet, Brussel is een hoofdstad. Het is niet alsof er plots géén verkeer meer is. Parkeren en rijden op fietspaden is gelukkig verbeterd. Net als de boetes in de voetgangerszone. Er is dus zeker verbetering." 

Populair

De politievakbond VSOA vraagt naar aanleiding van de relletjes van Brusselse jongeren aan zee, een nultolereantie voor geweld tegen politie. Al voelt David zich niet méér onveilig op de fiets, dan collega's in een combi. "We hebben geen carosserie rond ons, waardoor we de stad beter voelen en ruiken dan iemand in de auto. We hebben intussen ook een imago opgebouwd van wijkagent, maar wel een strenge. Die contacten opbouwen met de bevolking is erg belangrijk En dat blijkt goed te werken, want hoewel wij de meeste boetes uitschrijven, lijken we ook de populairste dienst (lacht)." 

Radio 2

Meest gelezen