AP2006

GAIA stelt zich burgerlijke partij wegens dierenmishandeling door Reuzegom tijdens fataal doopritueel

Dierenrechtenorganisatie Gaia stelt zich burgerlijke partij in de zaak rond de Leuvense studentenvereniging Reuzegom. De leden van de inmiddels ontbonden club, moeten zich verantwoorden voor de dood van de student Sanda Dia. De student overleed twee jaar geleden tijdens een doopritueel. De voorbije weken kwamen daarover gruwelijke details aan het licht. Omdat bij het doopritueel ook dieren werden mishandeld, wil GAIA dat de verantwoordelijken ook daarvoor vervolgd worden.

De afgelopen weken zijn in de media details naar buiten gekomen over het gruwelijke overlijden van student Sanda Dia tijdens een studentendoop van de club Reuzegom. “Ook GAIA is uitermate geschokt door wat er met hem is gebeurd en door wat het slachtoffer allemaal heeft ondergaan, alsook door de zeer lauwe tuchtstrafjes die de leden van Reuzegom hebben gekregen”, zegt Michel Vandenbosch van GAIA.

GAIA wil dat de leden van de studentenclub niet alleen vervolgd worden voor de dood van de student, maar ook voor dierenmishandeling. Tijdens het fatale doopritueel zijn namelijk ook “erge feiten van dierenmishandeling gebeurd”, legt Michel Vandenbosch uit. 

De dierenrechtenorganisatie heeft er weet van dat één van de Reuzegommers een muis door de blender heeft gehaald. “U zal misschien zeggen: een muis? Maar dit is een zware inbreuk op artikel 1 van de dierenwelzijnswet. Dat dier is dus tot moes herleid. We weten wie dit gedaan heeft en we gaan klacht indienen. We stellen ons dus burgerlijke partij tegen diegenen die die wrede feiten hebben gepleegd en ook tegen onbekenden”, aldus Vandenbosch.   

Biggetje

Het was overigens niet de eerste keer dat leden van Reuzegom zich schuldig hebben gemaakt aan dierenmishandeling, merkt Michel Vandenbosch op. “In 2009 hebben ze een big, een zwijntje, Dettol laten drinken. Daarna hebben ze het dier doodgeschoten.”

Vandenbosch betreurt dat er toen een minnelijke schikking werd getroffen door het Leuvense parket. “Drie Reuzegommers moesten uiteindelijk 400 euro betalen. Daardoor zijn de feiten niet op hun strafblad gekomen.”

Belofte

“Bovendien hadden de leden van Reuzegom in 2013, op hun communiezieltje, aan het parket moeten beloven om geen gewervelde dieren meer te betrekken in hun dooprituelen en in overleg met GAIA moest een doopcharter uitgewerkt worden dat het gebruik van dieren bij dooprituelen verbiedt. Ondanks herhaaldelijk aandringen van GAIA is dat laatste nooit gebeurd.” 

“We zijn het beu dat dit soort wreedheden, ook tegenover dieren ongestraft blijft”, besluit Michel Vandenbosch. Daarom stelt hij zich met zijn dierenrechtenorganisatie nu dus burgerlijke partij.

Meest gelezen