Gent richt extra controlepost in voor vakantiegangers die uit rode of oranje zone terugkomen

In Gent komt er een aparte controlepost voor mensen die op reis zijn geweest naar een rode of oranje zone. De extra controlepost komt er op vraag van de huisartsen die stilaan op de grens zitten van wat zij  kunnen doen aan testen. Ook de stijging van het aantal besmettingen in Gent, zorgt voor de extra maatregel. 

In Gent is de corona-alarmdrempel voor het eerst overschreden. Dat betekent dat er meer dan 20 besmettingen zijn op 100.000 inwoners. “De Gentenaars zijn tot nu toe goed bezig geweest”, zegt waarnemend burgemeester Elke Decruynaere, “maar nu is er een knipperlicht aangegaan. Vrijdag hebben we voor het eerst de alarmdrempel overschreden en we zien dat het aantal in het weekend is blijven stijgen, tot 26 besmettingen op 100.000 inwoners. De toestand is nog niet zorgwekkend, maar we moeten waakzaam zijn.” Daarom vraagt de stad nog eens om de gouden regels rond bubbelbeperking, handen wassen, mondmasker dragen en afstand houden goed na te leven. Maar omdat er nog geen sprake is van een echte lokale uitbraak, neemt Gent voorlopig geen extra maatregelen om het aantal besmettingen te doen dalen. Ze worden wel voorbereid. 

"Een extra controlepost moet ervoor zorgen dat vakantiegangers zich de dag van terugkeer zelf nog kunnen laten testen"

Wel komt er binnenkort een aparte controlepost voor mensen die op reis zijn geweest en geen symptomen vertonen.  Vakantiegangers die uit een rode zone komen, moeten verplicht een test laten doen, mensen uit een oranje zone worden aanbevolen zich te laten testen. "Met een extra controlepost willen wij ervoor zorgen dat mensen die getest moeten worden, dat de dag van hun terugkeer zelf kunnen laten doen. En dat ze heel snel antwoord krijgen. Want het is belangrijk dat je in afwachting van het resultaat ook in quarantaine blijft", legt Decruynaere uit.

Huisartsen op hun limiet

Om dat allemaal vlot te laten verlopen en het werk van de huisartsen te verlichten, komt die extra controlezone er dus. "Op dit moment werken we goed samen met de huisartsen in Gent. Maar ze hebben laten verstaan dat ze op de grens zitten van wat ze kunnen. Daarom hebben ze naar een extra locatie gevraagd om mensen die terugkomen uit vakantie apart te laten testen", verduidelijkt de waarnemend burgemeester. De stad wil ingaan op die vraag en brengt nu alles in gereedheid om die controlepost snel van start te laten gaan. Decruynaere benadrukt dat er momenteel geen probleem is, dat ze met de voorbereidingen van een extra controlepost vooral anticiperend willen werken. "Nu loopt alles goed, er is geen wachttijd om te testen, er is er genoeg testcapaciteit. Dus de mensen moeten absoluut niet aarzelen om de huisarts te contacteren." Waar en wanneer de controlepost er precies komt, is nog niet duidelijk. "Maar het zal in ieder geval geen weken meer duren", besluit Elke Decruynaere. 

Coronacoördinator

Intussen stelt Gent ook een coronacoördinator aan. Die moet kwetsbare Gentenaars die positief testen op Covid-19 helpen tijdens hun quarantaine. Decruynaere haalt daarvoor het voorbeeld aan van een alleenstaande mama met 3 kinderen. "Zij moet ook eten op tafel krijgen. Maar als ze geen netwerk heeft om dat te regelen of geen budget om eten aan huis te laten leveren, dan zitten zij in de problemen. Het is ook niet voor iedereen even haalbaar om de hele tijd binnen te zitten.". De coronacoördinator gaat daarvoor samenwerken met verschillende Gentse organisaties waaronder het OCMW. 

Meest gelezen