Hittegolf jaagt waterverbruik de hoogte in: tot 1,4 miljoen kubieke meter kraanwater verbruikt per dag

De hitte doet ons waterverbruik spectaculair stijgen. AquaFlanders, de koepel van Vlaamse waterbedrijven, noteerde de afgelopen dagen een toename van meer dan 20 procent ten opzichte van het gemiddeld verbruik voor deze periode van het jaar. Vrijdag en zaterdag flirtten we zelfs met de kaap van 1,4 miljoen kubieke meter. Dat is nog nooit eerder gebeurd.

Een verbruik van zo'n 1,4 miljoen kubieke meter kraanwater per dag, dat betekent dat er die dagen ongeveer 1.400.000.000 liter water uit onze kranen stroomde.  "Dat is een verbruik dat we daarvoor nog nooit hadden opgetekend," zegt Carl Heyrman, algemeen directeur van AquaFlanders. 

Heyrman wijt die spectaculaire cijfers onder andere aan de hoge temperaturen van de afgelopen dagen. Vooral aan zee is dat effect duidelijk merkbaar: "We zien vooral grote piekverbruiken aan de kust. Daar ligt het verbruik veertig procent hoger dan gebruikelijk voor deze tijd van het jaar ." Ook in de provincie Antwerpen werd een grote toename opgetekend, maar dat heeft wellicht ook te maken met een aantrekkende industrie. 

We verwachten voorlopig geen problemen, maar willen toch een warme oproep doen om spaarzaam om te gaan met kraanwater.
Carl Heyrman, algemeen directeur van Aquaflanders

Kan dit onze watervoorraad in gevaar brengen? Volgens Heyrman moeten we voorlopig niet bang zijn dat het kraanwater op zal raken. "De situatie is voorlopig onder controle. De waterbedrijven volgen de situatie op en sturen bij waar dat nodig is." Tegelijk wil AquaFlanders wel een oproep doen om spaarzaam om te gaan met het gebruik van kraanwater: "Verspil het bijvoorbeeld niet aan het sproeien van je gazon of het wassen van je auto." 

Meest gelezen