Het bestuur van de Confrerie van Sint Elooi voor de kapel in betere tijden

Kapel in Tielrode meermaals aangereden door vrachtverkeer van bouwwerf: “De kapel staat nu op instorten”

Het Sint-Elooikapelletje in Tielrode, bij Temse, staat op instorten nadat het verschillende keren werd aangereden door vrachtwagens. De vrachtwagens zijn afkomstig van een bouwwerf naast de kapel. “We moeten de kapel nu sluiten”, klinkt het. “Het is vooral frustrerend dat de aanrijder geen aangifte heeft gedaan.”

In Tielrode, bij Temse, zijn ze bang om de kapel van Sint-Elooi kwijt te raken. Het kapelletje op de Antwerpse Steenweg is zwaar beschadigd door transporten van leveranciers aan de bouwwerf naast de kapel. De stabiliteit komt nu in het gedrang en daardoor bestaat de kans dat alles opnieuw opgebouwd moet worden. De confrérie - die instaat voor het onderhoud van de kapel - gaat een klacht indienen en neemt een advocaat onder de arm. 

Dader onbekend

“Het is de derde keer dat ons Sint-Elooikapelletje wordt aangereden”, vertelt Marcel Dubourgh van de confrérie van Sint Elooi. “De eerste keer is er een aangifte gebeurd omdat iemand de nummerplaat had genoteerd. We weten niet wie de tweede en de derde keer tegen de kapel is gereden. Het is zeer frustrerend dat de bestuurder geen aangifte heeft gedaan, want het is onmogelijk dat hij de aanrijding niet gevoeld heeft. De kapel is nu zwaar beschadigd.”

Er zijn een aantal stenen uitgereden, en het raam is gesprongen door de spanning

Instortingsgevaar

“De kapel is nu zo onstabiel dat ze niet meer geopend mag worden. Er zijn een aantal stenen uitgereden en het glas van het raam is gesprongen door de spanning. Omdat het gebouw op dit moment te onstabiel is, is het gesloten voor bezoekers. We hopen dat de kapel snel opnieuw open kan gaan, want ze wordt regelmatig bezocht door mensen die daar een minuut stilte komen zoeken. We zullen een deskundige aannemen om de stabiliteit te bekijken. Het kan zijn dat alles opnieuw opgebouwd moet worden.”

Betonblokken

“De gemeente Temse heeft ons al goed voortgeholpen”, gaat Dubourgh verder. “De gemeente is vorige week een blok beton komen plaatsen om ervoor te zorgen dat er geen vrachtwagens meer tegen de kapel kunnen rijden. Helaas heeft iemand dat blok verplaatst en is er dus opnieuw een aanrijding gebeurd. Ondertussen heeft de gemeente ook nadarhekkens geplaatst om de zone af te bakenen zodat er geen mensen in of rond de kapel kunnen komen.”

Klacht indienen

“We gaan zeker een klacht indienen en we stellen ook een advocaat aan”, zegt Dubourgh nog. “Onze frustratie is dat de bouwheer zijn handen in onschuld wast en dat de verantwoordelijke aannemer ons geen informatie wil geven over de mensen die aan de bouwwerf gepasseerd zijn. Er moet iets gebeuren. De eigenaar van de kapel is de kerkraad van Tielrode. Die mensen zijn verzekerd en hebben de vorige schade bekostigd, maar ook de verzekering zegt dat dit niet kan blijven duren. Het is al de derde keer dat er een vergoeding betaald moet worden. Het wordt tijd dat iemand zijn verantwoordelijkheid pakt.”

kasto80

Meest gelezen