Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

LIVEBLOG: "Piek in Antwerpen ligt mogelijk achter ons", negatieve coronatest nodig om Griekenland binnen te komen 

Zowel het aantal besmettingen, het aantal ziekenhuisopnames als het aantal overlijdens in ons land als gevolg van het coronavirus blijft stijgen, maar de hele sterke, exponentiële groei lijkt gestopt te zijn. In de stad Antwerpen is er een lichte daling van het aantal nieuwe gevallen. Drie verdachten van de rellen in Blankenberge zijn aangehouden door de onderzoeksrechter. En om Griekenland binnen te mogen, zal je voortaan een negatieve coronatest moeten voorleggen. Volg alle updates in deze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Volg hieronder de meest recente nieuwsupdates:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Griekenland eist vanaf 17 augustus negatieve coronatest voor Belgen

Wie vanaf maandag 17 augustus naar Griekenland reist, moet bij aankomst een negatieve coronatest kunnen voorleggen. Dat geldt zowel voor wie via het vliegtuig of via land in Griekenland aankomt. Het testresultaat mag maximaal 72 uur oud zijn. De nieuwe maatregel geldt ook voor reizigers uit Nederland, Spanje, Zweden en Tsjechië.

Griekenland heeft deze maatregel genomen om de steeds snellere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. “Het virus verspreidt zich helaas steeds sneller”, waarschuwt de Griekse minister van Volksgezondheid Vasilis Kikilias.

Tot voor kort bleef Griekenland relatief gespaard door de coronapandemie, maar zondag zijn in Griekenland 203 besmettingen vastgesteld. Dat is een nieuw dagrecord. In totaal telt het Zuid-Europese land nu 5.623 besmettingen sinds het virus er voor het eerst opdook eind februari.

Ligt de besmettingspiek in Antwerpen achter ons?

In de stad Antwerpen wordt een lichte daling van het aantal nieuwe besmettingen vastgesteld. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht gezegd op een persconferentie van gezondheidsinstituut Sciensano.

Dat zou kunnen betekenen dat de piek daar achter ons kan liggen. Als deze trend zich doorzet, kan een tweede besmettingsgolf mogelijk worden afgewend. 

Over het hele land lijkt de exponentiële stijging voorlopig gestopt te zijn, al is er wel nog een toename van het aantal nieuwe gevallen.  Maar die toename is de afgelopen dagen wel minder groot geworden, stelt Sciensano vast.

Bij het aantal nieuwe ziekenhuisopnames ligt het epicentrum in Brussel: 1 op de 3 ziekenhuisopnames vonden de afgelopen tijd plaats in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. In totaal liggen er nu 285 COVID-patiënten in de Belgische ziekenhuizen. 69 van hen liggen op intensieve zorg.

Bekijk hier de persconferentie van Sciensano:

Videospeler inladen...

Klik op onderstaand artikel voor meer info:

"Waarom we beter naar de provinciale coronacijfers kijken"

Zowel de nationale coronacijfers als de coronacijfers in Antwerpen lijken de goede kant uit te gaan. Helaas mogen we nog niet juichen, want die cijfers vertellen niet het hele verhaal, zegt professor Geert Molenberghs van de UHasselt en de KU Leuven. "Het is beter om naar alle provinciale cijfers apart te kijken, in plaats van enkel naar de nationale cijfers of de cijfers van de meest getroffen gebieden te kijken."

Lees meer in dit artikel:

Burgemeester van Blankenberge vraagt hulp van federale politie na rellen van afgelopen weekend

Rellen zoals afgelopen zaterdag op het strand in Blankenberge kunnen alleen worden vermeden met de hulp van de federale overheid. Dat heeft Daphné Dumery (N-VA), de burgemeester van de kustgemeente, gezegd in "Terzake". "Men verwacht dat de lokale politiekorpsen hier ingrijpen, maar deze jongeren zijn gekend in Brussel. Dit is dus federale materie, het overschrijdt de grenzen van mijn gemeente", aldus Dumery.

Lees meer in dit artikel:

Zijn afvlakkende coronacijfers het resultaat van strengere maatregelen?

De nieuwe coronabesmettingen stijgen nog, maar de stijging gaat een stuk minder snel. In Antwerpen daalt zelfs het aantal nieuwe besmettingen. Onder meer in Brussel stijgen de cijfers wel nog. “We moeten de komende dagen en weken zien of de andere provincies aan een inhaalbeweging bezig zijn”, zegt VRT-wetenschapsjournalist Koen Wauters.

Maar globaal genomen vertraagt de stijging dus op dit moment. En je kan dat volgens Koen Wauters wel degelijk linken aan de strengere coronamaatregelen. “Je zou kunnen denken van wel. De maatregelen zijn nu 12 dagen van kracht, dat is ongeveer de incubatietijd van het virus en we zien effect. We zien ook duidelijk dat het effect groter is in Antwerpen waar de maatregelen strenger zijn.”

Videospeler inladen...

Elektriciteitsverbruik benadert opnieuw normale verbruik

Ons elektriciteitsverbruik is de voorbije dagen gestegen en benadert nu opnieuw het normale verbruik voor deze tijd van het jaar. Dat blijkt uit cijfers van netbeheerder Elia.

De coronacrisis deed ons elektriciteitsverbruik eind maart dalen, met zowat 16 procent. Sinds enkele dagen is die kloof verkleind tot 3 procent (tegenover het gemiddelde in deze periode). Wellicht komt dat doordat er nu veel stroom wordt gebruikt voor koeling.

Ook de elektriciteitsprijs is aan het stijgen, maar blijft nog altijd onder het niveau van voor de coronacrisis. 

FLIP FRANSSEN

Kan Knokke zomaar dagjesmensen weigeren?

In Knokke zullen tot aan het einde van de hittegolf geen dagjestoeristen meer welkom zijn. Een drastische maatregel waarmee de badplaats te grote drukte en eventuele onrust wil voorkomen. Maar is die maatregel wel wettelijk? Elke Cloots, specialiste grondwettelijk recht, heeft er haar bedenkingen bij.

Lees het artikel:

Drie verdachten van massale vechtpartij aan zee gelinkt aan Brusselse stadsbende

De drie mannen die aangehouden zijn voor de massale vechtpartij in Blankenberge, zijn wel degelijk gelinkt aan een Brusselse stadsbende, de Stuyvenbergh. Dat bevestigen verschillende bronnen aan VRT NWS. Maar wat betekent dat precies? En wat weten we over die bendes?

Lees meer in dit artikel:

Onze ombudsman kijkt met een kritische blik naar de coronaberichtgeving

"Corona is dé periode waarin heel wat mensen herontdekt hebben hoe belangrijk een openbare omroep voor hen is", schrijft onze ombudsman Tim Pauwels. "Zeker in de piekmaanden maart, april en mei waren er nooit zoveel bedankingen en felicitaties. Maar intussen zijn er weer andere mensen die vinden dat VRT NWS “kritischer” moet zijn. Nu heb ik daar zelf ook af en toe vingerwijzingen over gegeven. Maar misschien is het tijd om eens af te lijnen wat dat nu eigenlijk is: goeie kritiek op het coronabeleid."

Lees hier het volledige artikel:

Marathonverblijf van 158 dagen in ziekenhuis zit er bijna op voor coronapatiënt Michel

Eind deze week mag Michel Reniers uit Sint-Truiden definitief naar huis na een ziekenhuisopname van 158 dagen. Reniers raakte in maart besmet met COVID-19 en lag in totaal zo'n 5 maanden in 3 verschillende ziekenhuizen. Radio 2 Limburg belde met zijn neef Jurgen, want de stembanden van Michel zijn nog niet helemaal hersteld.

Lees meer in dit artikel:

Weekgemiddelde stijgt in Brussels gewest: regering neemt nog geen nieuwe maatregelen

In de periode tussen 31 juli en 6 augustus bedroeg het weekgemiddelde van het aantal nieuwe besmettingen 42,9 gevallen per 100.000 inwoners in het Brussels gewest. De Brusselse cijfers blijven stijgen, maar de regering grijpt nog niet verder in. Zoals vorige week bekend gemaakt is het wachten of de kaap van 50 gevallen per 100.000 inwoners wordt bereikt. Dan wordt het dragen van een mondmasker verplicht in het hele Brussels gewest.

"Preventieve maatregelen worden er nog niet genomen. We hopen die grens van 50 natuurlijk niet te overschrijden, maar van zodra het gebeurt zal er de nodige communicatie komen en wordt aan de Brusselaars ook duidelijk gemaakt waar en hoe het masker gedragen moet worden. Intussen is er elke ochtend overleg over de nieuwste cijfers", vertelt Nany Gmoma, woordvoerster van Brussels minister-president Rudi Vervoort.

In het Brussels gewest is de kaap van 50 gevallen per 100.000 inwoners nog niet gerond, maar in zeven van de negentien Brusselse gemeenten is dat wel al het geval: Anderlecht (74), Schaarbeek (55), Jette (55), Brussel-Stad (53), Sint-Agatha-Berchem (52), Ganshoren (52) en Sint-Gillis (50). De gemeenten Molenbeek (47), Sint-Joost-ten-Node (47) en Vorst (46) gaan ook richting die drempel. Watermaal-Bosvoorde is de minste besmette gemeente met 12 gevallen per 100.000 inwoners.

Drie verdachten aangehouden voor massale vechtpartij in Blankenberge

De drie mannen uit het Brusselse, die dit weekend opgepakt werden na de massale vechtpartij op het strand van Blankenberge, zijn aangehouden door de onderzoeksrechter. De drie worden verdacht van opzettelijke slagen en verwondingen en gewapende weerspannigheid. Opvallend, de drie verschenen in ontbloot bovenblijf of op blote voeten voor de onderzoeksrechter. 

Lees meer in dit artikel:

Aantal besmettingen bij Westvlees stijgt tot 74

Het aantal besmettingen bij Westvlees in Staden is gestegen tot 74 gevallen. Dat meldt burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open VLD). Vandaag kwamen testresultaten van 67 personen binnen van de snij-afdeling. Daarbij waren er 7 positieve gevallen.

Vorige week bleek in het vleesverwerkingsbedrijf Westvlees in Staden een uitbraak te zijn van het coronavirus, meer bepaald in de snij-afdeling. Zo'n 225 medewerkers werden er getest en het aantal positieve gevallen liep hoog op.

Vandaag kwamen de resultaten van nog 67 tests binnen. Daarbij waren nog eens 7 positieve gevallen. Dat brengt de teller in totaal op 74 positieve gevallen. De rest van de week zullen ook medewerkers van andere afdelingen preventief worden getest. Al schat het bedrijf de kans dat er buiten de snij-afdeling besmettingen zijn zeer klein in.

Intussen namen alle steden en gemeenten waar besmette medewerkers wonen de nodige maatregelen en voorzorgen. Zo voerde Staden de mondmaskerplicht in op het openbaar domein, nadat daar 9 positieve gevallen van Westvlees bleken te wonen.

Lees meer in dit artikel:

Premier Boris Johnson wil Britse scholen volledig heropenen in september

Volgens de Britse premier Boris Johnson is het een absolute topprioriteit om kinderen vanaf september weer voltijds naar school te sturen. “Het laatste wat we willen is scholen opnieuw sluiten”, zegt Johnson. Hij hoopt dat verschillende ingevoerde lokale maatregelen de verdere verspreiding van het virus zullen tegengaan.

Vorige week waarschuwden wetenschappers van het University College London nog dat het systeem van contactopsporing in Groot-Brittannië niet voldoende op punt staat om een terugkeer naar school over het hele land aan te kunnen. Groot-Brittannië is het zwaarst getroffen land in Europa door de coronacrisis. Meer dan 46.500 mensen zijn overleden en ruim 310.000 Britten zijn besmet geraakt met het coronavirus.

Handige tips voor het dragen van een masker tijdens deze hittegolf

Een mondneusmasker dragen tijdens deze hittegolf is niet vanzelfsprekend. Toch is het belangrijk om het te blijven dragen, op plaatsen waar het moet. Daarom geeft het Nationaal Crisiscentrum een aantal praktische tips om het toch nog enigszins draaglijk te houden. Wat moet je doen en wat vooral niet?

Lees alle tips in dit artikel:

Negatieve coronatest na terugkeer uit rode zone? "U moet wel degelijk in quarantaine, je kan in dagen nadien nog mensen besmetten"

"Een negatieve coronatest is geen vrijgeleide om niet in quarantaine te moeten gaan", benadrukte viroloog Steven Van Gucht vanochtend. "Een test kan negatief zijn, het is evenwel mogelijk dat u in de dagen nadien toch virus begint uit te scheiden en uw omgeving besmet. Als u een hoogrisicocontact hebt gehad of uit een rode zone komt, moet u wel degelijk in quarantaine gaan, ook al is uw eerste test negatief. Quarantaine is de basisvoorzorgsmaatregel, een test geeft alleen maar bijkomende informatie."

©2020 Tang Ming Tung

Duitsland heropent scholen

In de Duitse deelstaat Berlijn zijn vandaag opnieuw 800 scholen opengegaan. Na de zomervakantie kunnen 325.000 leerlingen weer naar school. Verschillende deelstaten volgen later deze week. In Mecklenburg-Voorpommeren zijn de scholen al open van maandag 3 augustus.

Gisteren werden er in Duitsland nog 555 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld, de coronacrisis is ook in ons buurland nog niet voorbij. De scholen nemen alvast elk afzonderlijk verschillende veiligheidsmaatregelen om de heropstart van de scholen zo veilig mogelijk te laten verlopen. Afstand houden is op de meeste scholen verplicht, net zoals mondmaskers op de gangen. De deelstaten Hamburg en Noordrijn-Westfalen zijn het strengst in hun regels: daar worden mondmaskers zelfs op de speelplaats en in het klaslokaal verplicht. 

Speurhonden die dragers van het virus kunnen opsporen, is dat een interessante piste om verder te onderzoeken?

Viroloog Steven Van Gucht bevestigt dat uit voorlopige studies blijkt dat honden in staat zijn om een onderscheid te maken tussen stalen van besmette patiënten en stalen van niet-besmette patiënten. Ze ruiken het virus zelf niet, maar wel de reactie van het lichaam op het virus. "Theoretisch zouden honden misschien kunnen ingezet worden om besmette personen uit grote groepen te halen. Maar het gaat natuurlijk om een theoretisch concept, er zijn nog een aantal belangrijke bezwaren: zo kunnen honden ook besmet worden met het coronavirus en het dan ongewild ronddragen bij het speuren." Het gaat dus om voorlopige studies die nog niet inzetbaar zijn in de praktijk.

chimmi gui

Minister van Mobiliteit Bellot: "Onmogelijk om zomaar treinen te schrappen"

Volgens federaal minister van mobiliteit François Bellot (MR) kan de NMBS niet zomaar treinen afschaffen. Dat was nochtans de vraag van onder meer de burgemeester van Blankenberge. Bellot wijs erop dat de spoorwegen zich aan het Vervoersplan moeten houden dat goedgekeurd is door de ministerraad. Daardoor is het onmogelijk zomaar treinen te schrappen. Door de Beheersovereenkomst met de overheid moet de NMBS ook extra treinen inzetten wanneer een grote toeloop van passagiers verwacht wordt. De minister ontkent dat de treinen richting kust allemaal overvol waren. Maar in 2 van de 15 treinen moesten mensen rechtstaan, klinkt het.

Nieuwe dip in aanbod Vlaamse vacatures

Het aantal vacatures dat bij de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB werd aangemeld, is in juli fors gedaald in vergelijking met vorig jaar. Dat meldt Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V). In juni waren er nochtans hoopgevend signalen.

In juni had de VDAB nog even veel nieuwe jobaanbiedingen ontvangen als een jaar eerder, maar in juli was er een daling van liefst 30 procent tegenover vorig jaar. Het gaat nog om 17.164 gemelde vacatures.

"Juli 2019 was evenwel heel uitzonderlijk, als we vergelijken met juli 2018 is er een daling van ongeveer 15 procent", luidt het. "Bij de start van de vakantieperiode is er altijd een daling van het aantal vacatures, dit jaar wordt die daling door corona nog versterkt. In totaal werden in de laatste 12 maanden bijna 256.000 vacatures gemeld.

Er zijn wel enkele sectoren waar nu net meer volk nodig is. Zo zoekt de land- en tuinbouw volop extra handen. Met de aankomende oogst is er ook voor jobstudenten heel wat mogelijk, luidt het. En ook in de gezondheidszorg is er een stijgende vraag naar personeel.

Sterke dalingen zijn er dan weer bij de financiële diensten en zakelijke dienstverlening, net als in in de informatica, de horeca en het toerisme.

Dagjestoeristen tot einde van hittegolf niet welkom in Knokke-Heist

Knokke-Heist gaat zeker nog tot het einde van de hittegolf dagjestoeristen tegenhouden en terugsturen. Dat zegt korpschef Steve Desmet. Knokke-Heist liet gisteren al geen dagjestoeristen meer toe na een grote vechtpartij in Blankenberge. Ook in Knokke-Heist zijn er met groepen jongeren al problemen geweest. De politie van Knokke-Heist voert opnieuw controles uit op invalswegen en in het station. Wie voor één dag naar daar gaat, moet terugkeren. Blankenberge hield gisteren ook dagjestoeristen tegen, maar zegt nu dat het dit niet elke dag kan doen. 

Klik op onderstaand artikel voor meer info:

Mechelse politie sluit vier cafés wegens corona-inbreuken

De lokale politie van de zone Mechelen-Willebroek heeft dit weekend vier cafés bestuurlijk gesloten nadat ze er meerdere inbreuken op de coronaregels had vastgesteld. Het ging vooral om het niet dragen van een mondneusmasker door uitbater en/of personeel en een gebrek aan registratie van de klanten. Mechels burgemeester Alexander Vandersmissen (Open VLD) start ook de procedure op voor de administratieve sluiting van de cafés in kwestie.

De politie wijst er op dat alle horecazaakvoerders in Mechelen bij het invoeren van de meest recente coronamaatregelen bezoek kregen van de dienst economie van de stad, waarbij ze duiding kregen over de richtlijnen en werden gewaarschuwd dat er controles zouden volgen. Toch bleken zeker vier cafés dit weekend niet in orde te zijn. In twee gevallen verliep die controle trouwens niet zonder slag of stoot: de agenten werden verbaal belaagd door zowel uitbaters, personeel als klanten. Twee personen werden opgepakt voor ordeverstoring en krijgen daarvoor een bijkomend proces-verbaal.

De cafés die gesloten werden, hadden zich volgens de politie al eerder in negatieve zin laten opmerken. "Meldingen van overlast zijn er legio en de jongste maanden stelde de politie er bij diverse controles meerdere inbreuken vast", klinkt het. "Een van de cafés werd in het verleden al eens bestuurlijk gesloten."

Burgemeester Vandersmissen start de procedure op voor een bijkomende administratieve sluiting. "Ondanks de dagelijkse communicatie van het aantal besmettingen en het feit dat de cijfers nog steeds in stijgende lijn zijn, blijft een beperkt aantal zaakvoerders hardleers", zegt hij. "Ik hoop dat dit een signaal mag zijn aan de betrokken zaakvoerders, maar evenzeer een aanmoediging aan alle anderen die wel de regels naleven. Alleen door het strikt opvolgen van de richtlijnen komen we het snelst uit deze moeilijke periode."

De zomerscholen die in heel Vlaanderen worden georganiseerd, krijgen nu ook een verlengstuk op tv en online

Zomerschool.Vlaanderen gaat vandaag online en op televisie van start. Via een website, YouTube, Tiktok, Instagram, maar ook op televisie kunnen leerlingen uit het lager onderwijs lessen volgen. Het is bedoeld om leerlingen zo goed mogelijk voor te bereiden op het nieuwe schooljaar en de vele gemiste lessen van vorig schooljaar te compenseren.

Klik op onderstaand artikel voor meer info:

Hitte lokt veel volk naar Oost-Vlaamse zwemvijvers en recreatiedomeinen

De openbare zwemwaters zaten aan de maximale bezetting dit weekend. Het aantal plaatsen is er beperkt in de strijd tegen het coronavirus. De Ster in Sint-Niklaas moest een pak mensen wegsturen omdat het domein volzet was. De Gavers in Geraardsbergen bereikte het maximale aantal reserveringen. In Gent was domein Blaarmeersen volzet, waardoor Gentenaars verkoeling zochten op plaatsen waar dat niet mag en provinciaal domein Nieuwdonk in Berlare is sinds gisteren gesloten, nadat het er zaterdag té druk was en uit de hand liep.

Klik op onderstaand artikel voor meer info:

Night of the Proms wordt een jaar uitgesteld: nieuwe afspraak in november 2021

Voor het eerst in 35 jaar zal er geen Night of the Proms zijn. De concerten die een mix brengen van pop en klassiek worden een jaar uitgesteld. Normaal gezien zou Night of the Proms in november plaatsvinden in het Sportpaleis in Antwerpen. De nieuwe data zijn nu 19 en 20 november 2021. Tickets die al aangekocht werden, worden automatisch overgeplaatst naar de nieuwe data. Alle mensen die al een ticket kochten krijgen vandaag meer info via Tele Ticket Service. 

Ook de concerten in Duitsland en Luxemburg worden met een jaar uitgesteld. 

Klik op onderstaand artikel voor meer info:

"Stijging in Oost-Vlaanderen niet goed, maar nog niet te vergelijken met Antwerpen"

Ook in Oost-Vlaanderen is het aantal coronabesmettingen de laatste week gestegen. Dat is onder meer het geval in Gent, Lokeren, Beveren en Ninove. Maar van een grote stijging in de hele provincie is nog geen sprake, zegt waarnemend gouverneur Didier Detollenaere in "De ochtend" op Radio 1. En voorlopig is de situatie ook zeker nog niet te vergelijken met die in de provincie Antwerpen. "Zelfs nu zien we dat het in Antwerpen nog het vijfvoud is van Oost-Vlaanderen."

Het provinciebestuur volgt de situatie wel op de voet en de gouverneur neemt ook geregeld contact op met de burgemeesters. Vanmiddag komt de provinciale crisiscel bijeen om te bekijken of er extra maatregelen nodig zijn indien het aantal besmettingen nog verder zou stijgen (op basis van de meest recente cijfers). Dat kunnen lokale maatregelen zijn, per gemeente, of regionale en zelfs provinciale die op het hele grondgebied van de provincie zouden gelden, zoals in Antwerpen het geval is geweest.

Beluister hier het gesprek met waarnemend gouverneur Didier Detollenaere in "De ochtend" op Radio 1: 

James Arthur Photography

Britse regering legt bij bij restaurantbezoek

Om het horecabezoek opnieuw aan te zwengelen heeft de Britse regering beslist dat de Britten in augustus de eerste dagen van de week mogen gaan eten op kosten van de staat. Het is te zeggen: de overheid zal 25 procent betalen van de rekening, tot een bedrag van 11 euro.

Onze correspondent Lia van Bekhoven ging op pad. Beluister hier haar reportage:

AP2009

Parket: "Onderzoek naar rellen in Blankenberge nog maar in beginfase"

Drie mannen uit het Brusselse moeten vandaag voor de onderzoeksrechter verschijnen, op verdenking van opzettelijke slagen en verwondingen en van gewapende weerspannigheid. Het drietal was zaterdag betrokken bij de massale vechtpartij op het strand van Blankenberge. Oorspronkelijk werden een 20-tal mensen opgepakt. Parketwoordvoerder Fien Maddens sluit niet uit dat er nog meer amokmakers zullen worden vervolgd.

"De politie heeft op basis van de informatie die ze hadden, zoals videobeelden en getuigenissen, nagegaan wie in aanmerking kwam voor strafbare feiten. Het onderzoek loopt nog verder om te kijken of er eventueel nog andere mensen in aanmerking komen. Het onderzoek is nog maar in een beginfase", zegt Fien Maddens, woordvoerder van het parket van West-Vlaanderen. 

Vanaf vandaag is het dragen van een mondmasker verplicht in bepaalde buurten in Parijs

Vanaf vandaag moet je in bepaalde buurten in Parijs een mondmasker dragen. Het aantal coronabesmettingen in Frankrijk gaat de laatste tijd de verkeerde richting uit. "De situatie in Frankrijk verslechtert dagelijks", zegt correspondent Frank Renout.

"Vooral in en rond Parijs zijn de zorgen zeer groot. Elke dag komen daar nu rond de 400 à 500 coronabesmettingen bij. Dat is een verviervoudiging in één maand tijd. Om het virus in te dijken is het nu verplicht om op bepaalde plaatsen in Parijs een mondmasker te dragen. Het gaat om straten waar weinig ruimte is, op markten en op plekken waar veel mensen samenkomen."

Videospeler inladen...

Brazilië versoepelt maatregelen, terwijl situatie nog niet onder controle is

Hoewel Brazilië afgelopen weekend de trieste kaap van 100.000 coronadoden rondde, is het leven op straat weer volop op gang gekomen. "Onwerkelijk", zegt correspondente Nina Jurna in "De ochtend", op enkele maatregelen na "lijkt het alsof er niets aan de hand is".

Meest gelezen