Lokale contactopspoorders in Antwerpen hebben al zo'n 400 mensen kunnen bereiken: "Zij kennen de mensen beter" 

De lokale contactopsporing werkt intussen op vier plaatsen in Antwerpen: Borgerhout, Merksem, het Kiel en de Luchtbal. Daar werden de afgelopen weken heel wat besmettingen vastgesteld, maar de contactopsporing door de overheid bereikte er lang niet iedereen.  Vrijwilligers en jobstudenten van de lokale contactopsporing, die vaak ook andere talen spreken, hebben meer succes en konden al 400 mensen contacteren.

Veel besmettingen in Antwerpen zijn terug te vinden op enkele plaatsen. Op verschillende van die locaties doen nu plaatselijke vrijwilligers en jobstudenten aan contactopsporing. Dat is het geval in Borgerhout, Merksem, het Kiel en de Luchtbal. Ze konden al 400 mensen bereiken. Het gaat om 50 mensen die besmet geraakten en dan telkens 8 tot 10 personen met wie die mensen in nauw in contact zijn gekomen.

Ze komen niet als iemand van buitenaf die plots aan de deur staat voor contact tracing
Stefaan Van der Borght, coördinator

De contactopsporing door de overheid leek in verschillende getroffen wijken niet tot de mensen door te dringen. De vrijwilligers en de jobstudenten van de lokale contactopsporing, die vaak ook andere talen spreken zoals Arabisch en Berbers, wel. "Deze mensen kennen de plaatselijke situatie beter, wonen vaak ook in de omgeving. Ze hebben goede contacten met de bewoners en eigenlijk maken ze deel uit van de gemeenschap daar. Ze komen niet als iemand van buitenaf die plots aan de deur staat voor contact tracing", zegt coördinator Stefaan Van der Borght.

"Bij ons is de communicatie anders en sterker. Niet iedereen in die wijken spreekt goed Nederlands en dan moet je toch kunnen duidelijk maken wat van die mensen wordt verwacht. In quarantaine gaan is niet voor iedereen meteen een helder begrip." Er wordt de komende tijd wel nog overlegd met de Vlaamse overheid, omdat de Vlaamse contactopsporing nu ook al die mensen belt en dat is dan dubbel werk.

Meest gelezen