Coronapatiënt Michel Reniers uit Sint-Truiden vrijdag eindelijk weer thuis na ziekenhuismarathon van 148 dagen

Eind deze week mag Michel Reniers uit Sint-Truiden definitief naar huis na een ziekenhuisopname van 148 dagen. Reniers raakte in maart besmet met COVID-19 en lag in totaal zo'n 5 maanden in 3 verschillende ziekenhuizen. Radio 2 Limburg belde met zijn neef Jurgen, want de stembanden van Michel zijn nog niet helemaal hersteld.

Patiënten die door corona in het ziekenhuis belanden en zwaar te lijden hebben onder het virus blijven doorgaans lang in het ziekenhuis, maar 148 dagen is een wel heel lange periode. Michel Reniers herstelt goed en mag vrijdag naar huis. Neef Jurgen Reniers herinnert zich de hectische periode waarin Michel ziek werd nog goed: “Mijn nonkel woont al zijn hele leven bij mijn oma van 94. Zij was in goede gezondheid, kookte nog elke dag zelf, maar is in maart ziek geworden. Van haar hebben we helaas afscheid moeten nemen toen. Maar enkele uren na haar dood moest Michel ook met de ambulance naar het ziekenhuis. Het coronavirus had hem zwaar te pakken.”

Drie ziekenhuizen

Wat volgde was een lange medische lijdensweg en drie verschillende ziekenhuizen zegt Jurgen: “In het Sint-Trudoziekenhuis werd hij in coma gebracht en aan de kunstmatige beademing gekoppeld. Hij moest daarna nog verhuizen naar het ziekenhuis van Tienen door plaatsgebrek in Sint-Truiden. En uiteindelijk ging het van Tienen naar Gasthuisberg in Leuven omdat er een risico bestond op nierfalen. Dat is gelukkig niet gebeurd uiteindelijk. Maar door de langdurige kunstmatige beademing was er wel schade aan de slokdarm en aan de stembanden. Maar geleidelijk is het beter beginnen gaan en nu mag Michel vrijdag weer naar huis.”

Warm welkom

Na zo een lange afwezigheid wacht Michel een warm welkom in zijn straat. Daar kennen ze hem allemaal goed en zijn ze blij dat hij terugkomt. “Hij is altijd heel actief geweest in het buurtcomité dus we gaan hem allemaal opwachten, op voldoende afstand van elkaar natuurlijk. Er zullen ook nog fanatieke supporters van STVV zijn want ook daar is hij altijd aanwezig bij de spionkop.”

Na 148 dagen ziekenhuis zal het terug thuis sowieso wennen zijn, maar ook daar werd aan gedacht. Michel mocht de laatste week al twee keer overdag even naar huis. Vanaf vrijdag kan hij thuis verder herstellen en de dokters hebben er goede hoop in dat hij weer helemaal de oude wordt.

Meest gelezen