Luc Van Assche

Nieuw natuurreservaat Tielenheide in Turnhout: waar Jacques Vermeire en Koen Wauters hun dienstplicht vervulden, kan je nu gaan wandelen

Ten zuiden van Turnhout opent Natuur en Bos een nieuw natuurreservaat. De Tielenheide was ooit het oefenterrein van het opleidingscentrum Kazerne Majoor Blairon. Onder meer Jacques Vermeire en Koen Wauters vervulden daar hun dienstplicht. Het gebied is 60 hectare groot en bestaat uit landduinen, heide, vennen en gemengd bos. Er zijn twee wandelingen uitgestippeld om het gebied te ontdekken.

Tussen 1946 en 1994 kregen zo'n 700.000 militairen hun eerste maand opleiding op de zogenoemde campus Blairon. Op de Tielenheide werd er aan de conditie gewerkt, kregen ze basistechnieken aangeleerd en gingen ze meerdere dagen op bivak. Tussen 2004 en 2008 werkten Defensie en Natuur en Bos samen om heide en vennen te herstellen. In 2014 kocht Natuur en Bos het over.

Honderden soorten insecten

Het is een klein, maar gevarieerd landschap met heide en bos, en je kan er ook veel dieren spotten, zegt boswachter Kris Rombauts: "Je vindt hier heel veel insecten die gebonden zijn aan open locaties. Dat gaat om graafwespen, graafbijen, mierenleeuwen, spinnendoders, noem maar op. Je vindt een paar honderd soorten zelfs. Je hebt er natuurlijk wel een goed oog voor nodig. Maar als je in het voorjaar komt, kan je ook genieten van de zang van de boomleeuwerik en 's avonds zijn er nachtzwaluwen. Allemaal dieren die teruggekomen zijn door het heideherstel."

Wandelen tussen grazende schapen en paarden

Nu de heide in bloei staat, kan je het gebied ontdekken. Er is een wandeling van 2,5 kilometer aangeduid met pijlen. In het gebied grazen schapen en konikpaarden. Honden zijn wel niet overal welkom, omdat er kwetsbare dieren broeden op de grond. 

Meest gelezen