Ook huisdieren hebben last van de hitte: "Maak ze nooit zomaar nat"

Ook huisdieren kunnen last hebben van de hitte. Dat kan je zien als ze weinig bewegen, erg hard hijgen en weinig eten. "Net als wij, hebben ze bij deze temperaturen weinig nood aan lichaamsbeweging", vertelt de Antwerpse dierenarts Karin De Beul aan Jelle Cleymans op Radio 2. "Ze kunnen best, net zoals wij, ergens rustig op koelere plek niets doen." En er zijn nog tips voor honden, katten, kippen en konijnen.

Je dier natmaken is niet altijd een goed idee, zegt Karin De Beul: "Als je hond graag zwemt, is dat geen enkel probleem. Maar als je ziet dat je dier in de problemen is, is het geen goed idee om het nat te maken met de tuinslang of een emmer." Dat heeft te maken met de manier waarop dieren afkoelen. "Konijntjes bijvoorbeeld zweten niet, maar kunnen alleen lichaamswarmte afgeven doordat de bloedvaten helemaal opengezet worden. Als je het dier dan plots afkoelt, trekken die bloedvaten dicht en kunnen ze nog minder afkoelen."

Wat doe je dan wel? Karin De Beul zet de belangrijkste tips op een rij: 

  • Laat je hond zo weinig mogelijk bewegen, ook niet 's ochtends en 's avonds. Even naar buiten om de behoefte te doen is voldoende, een blokje rond hoeft niet.
  • Geef al je dieren koud water. Je kan er ook ijsblokjes bij doen.
  • Koeltematten kunnen ook helpen.
  • Vries een plastic fles in en doe er een handdoek rond, zodat ze ertegen kunnen liggen, als ze dat zelf willen. Een natte dweil kan eventueel ook. 

Meest gelezen