Oost-Vlaamse zwemvijvers en recreatiedomeinen vol of gesloten het voorbije weekend

De openbare zwemwaters in Oost-Vlaanderen zaten aan de maximale bezetting dit weekend. De Ster in Sint-Niklaas moest een pak mensen wegsturen omdat het domein volzet was. De Gavers in Geraardsbergen bereikte het maximale aantal reserveringen. In Gent was domein Blaarmeersen volzet, waardoor Gentenaars verkoeling zochten op plaatsen waar dat niet mag en provinciaal domein Nieuwdonk in Berlare is sinds gisteren gesloten, nadat het er zaterdag té druk was en uit de hand liep.

Temperaturen die records breken en het coronavirus dat ons thuis houdt, maken dat we massaal verkoeling en vertier zoeken in de zwembaden en zwemvijvers dichtbij huis. De toeloop was het voorbije weekend zo groot dat het provinciaal domein Nieuwdonk in Berlare zondag gesloten werd. 

Nieuwdonk dicht

De burgemeester nam de beslissing na overleg met de gouverneur. Zaterdag werd de maximale bezetting in een mum van tijd bereikt en ging het domein al vroeg in de namiddag dicht. Veel bezoekers hielden zich niet aan de coronamaatregelen. Bij een aantal geraakten de gemoederen oververhit en kwam het tot incidenten. De  openbare gezondheid en veiligheid konden niet meer gegarandeerd worden. Het domein blijft nu dicht tot en met donderdag. Slecht nieuws voor wie zich wel aan de regels houdt en voor de uitbater van de cafetaria die met deze warme dagen nog een slecht seizoen kon goedmaken.

Een pak mensen dat er zaterdag niet meer bij kon in Nieuwdonk zakte af naar het nabijgelegen Donkmeer. Daarin mag je niet zwemmen, maar je kan er  bootje varen of een terrasje doen. Omdat ook bij de bootjes heel wat bezoekers de coronamaatregelen niet wilden volgen en enkelen toch in het water doken of overlast veroorzaakten, besloot de uitbater de bootjes ook te sluiten. Zwemmen in het Donkmeer is altijd verboden, maar een extra reden om het niet te doen is dat er blauwalg in het water zit, een bacterie waar je ziek van wordt.

Lees verder onder foto van gesloten Nieuwdonk:

Radio 2

De Ster en de Gavers

Om te zwemmen in domein De Gavers in Geraardsbergen moet je reserveren. Daar werd het maximale aantal bezoekers van 600 bereikt, maar alles verliep er zonder problemen. Op een normale zomerdag zonder coronamaatregelen kunnen tot 3.000 mensen zwemmen in De Gavers.

Lees verder onder het verslag van Het Journaal:

Videospeler inladen...

In De Ster in Sint-Niklaas is er geen reserveringssysteem, dat was nooit nodig, zegt gedeputeerde Annemie Charlier. Maar de provincie zal de capaciteit en het nut van reservaties van de domeinen in heel Oost-Vlaanderen na dit weekend wel bekijken.

De Ster moest ook al op de middag de poorten sluiten om te vermijden dat de gezondheid niet meer kon worden gegarandeerd door teveel volk. Daar waren geen incidenten.

Houtdok in Gent

Voor een frisse duik in de vijver van de Blaarmeersen in Gent moet je ook reserveren en ook daar waren de plaatsen volzet. Dat deed zwemmers naar andere plekken zoeken zoals het Houtdok. Maar zwemmen is daar verboden, de politie heeft iedereen enkele keren weggestuurd.

Een bezoeker merkte dat eens de politie weg was,  iedereen terug kwam. "Het is niet om de mensen te pesten, maar voor de veiligheid dat je daar niet mag zwemmen", zegt waarnemend burgemeester Elke Decruyenaere. "Er ligt daar vanalles in het water."

Meest gelezen