STG / Reporters

Stadsklimatologe waarschuwt: "Hou de zon zoveel mogelijk buiten"

In een stad is het bij een hittegolf veel warmer dan op het platteland. De gebouwen in de stad slorpen de warmte op. In een stad is het risico op hitteslagen en hitteberoertes dan ook groter. "Hou de zon zoveel mogelijk buiten, drink veel en doe zo weinig mogelijk", is de raad van klimatologe Marie-Leen Verdonck uit Vosselaar in Start je dag bij Radio 2 Antwerpen.

We beleven hete dagen. Dat is misschien minder erg voor mensen met een tuin en eventueel een zwembad. Maar als je bijvoorbeeld op een klein appartement in de stad woont, is het puffen. "Hitte in de stad is niet zonder risico", zegt stadsklimatologe Marie-Leen Verdonck uit Vosselaar in Start je dag bij Radio 2 Antwerpen. "In de stad is het een stuk warmer dan op het platteland.  Je hebt er meer verharding, meer gebouwen, minder bomen en weinig water. Overdag komen de zonnestralen in de stad, die blijft uren aan een stuk opwarmen en 's nachts kan die warmte ook heel moeilijk weg. De gebouwen hebben die warmte opgeslagen."

Doe het rustig aan, dek ramen af, drink veel en zoek de schaduw op
Marie-Leen Verdonck, klimatologe

Op het platteland zijn er veel minder gebouwen en de warmte verdwijnt daar ook weer. In een stad is dat dus anders. "Als het te warm is, slapen we niet alleen slecht. In de stad zijn mensen ook meer onderhevig aan hitteslagen en hitteberoertes", vertelt Marie-Leen. "Belangrijk is dus om de zon zoveel mogelijk buiten te houden door bijvoorbeeld ramen af te dekken, dicht te houden en 's avonds alles terug open te zetten op het moment dat de temperatuur zakt. Na een paar dagen krijg je de warmte nog maar heel moeilijk uit je huis. Doe het rustig aan, drink veel en zoek buiten de schaduw op.  Je kan eventueel ook een hoedje opzetten, een waaier gebruiken of een vernevelaar meenemen. Het klimaat evolueert niet in de goede richting. De laatste jaren hebben we duidelijk meer hittegolven."

Meest gelezen