Hitte én corona: VUB-studenten puffen tijdens herexamens

Aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) zijn de herexamens begonnen. Net zoals in de examenperiode in juni, gelden er ook nu strikte coronamaatregelen. Maar het is vooral de hitte die de studenten parten speelt. 

Vandaag zijn de herexamens begonnen aan de VUB. Door de coronacrisis gelden er strenge veiligheidsvoorwaarden. Zo leggen de studenten hun examens af op voldoende afstand van elkaar. Daarvoor worden enkele bijkomende grote ruimtes ingepalmd als examenruimte, zoals het Museum Kunst en Geschiedenis of een aantal sporthallen. Na elke examensessie worden de ruimtes grondig gereinigd en ontsmet. De studenten dragen een mondmasker als ze de ruimtes binnen komen en buiten gaan, aan hun tafeltje hoeft dat niet. 

Puffen voor iedereen

Maar het is vooral de hitte die de studenten nu parten speelt. “Herexamens zijn er altijd in augustus, het is dus niet de eerste keer dat er dan een hittegolf is”, zegt Joël Branson, decaan van de Solvay Business School van de VUB. “Ik zou nu zelfs durven zeggen dat het door corona voor de studenten comfortabeler is, omdat ze niet dicht op mekaar zitten. Er is sowieso anderhalve meter afstand, dus dat geeft toch wat meer zuurstof aan de studenten. Ze hoeven hun mondmasker ook niet aan te houden tijdens het examen, want dat zou erg oncomfortabel zijn. We zorgen ook voor wat extra water, maar het blijft puffen. Het is warm voor iedereen.”

De ideale plek om te studeren: de kelder

Voor veel studenten is het te warm om te studeren, maar ze vinden toch oplossingen. Een ventilator kan helpen, de gordijnen sluiten, airconditioning of er is zelfs een student die in zijn kelder blokt: “Daar is het goed fris, want bij zo’n hitte is het moeilijk om te blokken. In de kelder is er ook geen raam dus weet ik eigenlijk niet of het mooi weer is buiten. Dan heb ik ook niet de neiging om naar buiten te gaan.”

En ook de combinatie hitte en corona maakt het niet makkelijk voor de studenten. “We hebben al superlang binnen gezeten en er is geen verandering. Je kan bijvoorbeeld niet gaan zwemmen, want dat houdt een risico in, even afspreken met je vrienden gaat ook niet meer”, zegt een studente. “Er zijn ook weinig vooruitzichten, als we uit de examens komen zitten we misschien opnieuw in een lockdown. De sociale contacten zijn er ook niet meer, het samen studeren met anderen. Dat maakt het allemaal moeilijk om je te motiveren", besluit een andere student.

Meest gelezen