Videospeler inladen...

Wat moet je doen om het dragen van een masker in de hitte draaglijk te houden (en wat vooral niet)?

Een mond-neusmasker dragen tijdens deze hittegolf is niet vanzelfsprekend. Toch is het belangrijk om het te blijven dragen, op plaatsen waar het moet. Daarom geeft het Nationaal Crisiscentrum een aantal praktische tips om het toch nog enigszins draaglijk te houden. Wat moet je doen en wat vooral niet?

Op vele openbare plaatsen moeten we een mond-neusmasker dragen. “Maar de afgelopen dagen hebben we allemaal ondervonden dat het dragen van zo’n masker niet aangenaam is met dergelijke hoge temperaturen”, geeft Yves Stevens van het Nationaal Crisiscentrum toe. 

“Toch mogen we tijdens deze hittegolf het virus geen kans geven”, benadrukt de woordvoerder. “Het is niet omdat het warm is en het onaangenaam is om een masker te dragen, dat we het masker niet meer hoeven te dragen. Draag dus ook tijdens deze hitte je mond-neusmasker, waar het moet.” 

Daarom geeft het Crisiscentrum een aantal tips om het enigszins “aangenamer te maken”:

  • De eerste tip is heel eenvoudig: blijf zoveel mogelijk binnen. Zeker personen die behoren tot een risicogroep, zoals ouderen, maar ook personen met ademhalingsproblemen krijgen het advies om binnen te blijven en omgevingen te mijden waar je een mond-neusmasker moet dragen.

  • Een tweede tip: stel je verplaatsingen zoveel mogelijk uit. Als je ergens naartoe moet, ga dan indien mogelijk op momenten waarop het niet meer verzengend heet is buiten: ‘s avonds laat of ‘s ochtends vroeg. 

  • Kies bij voorkeur een chirurgisch wegwerpmasker of een masker dat gemaakt is uit een lichte stof. Onder zo’n licht maskertje krijg je het minder warm. 

  • Ververs je mond-neusmasker ook regelmatig, zeker als je veel zweet. Een masker moet namelijk droog blijven. Zeker mensen die voor hun werk een masker moeten dragen, zoals in de horeca en winkelpersoneel, moeten hier op letten. 

  • Wat je vooral niet mag doen: je masker natmaken of in de vriezer leggen. Dat kan misschien een aantal minuten verfrissing bieden, maar hierdoor verliest het masker veel van zijn efficiëntie. Het virus gedijt ook goed bij koude, dus je masker in de vriezer leggen, is geen goed idee. 

  • Voel je je niet goed als je buiten bent en heb je last van de warmte, ga dan naar een plaats waar je genoeg afstand kan bewaren en neem daar even je mond-neusmasker af.

Meer tips om je te beschermen tegen de hitte, vind je op de website warmedagen.be, een website van de Vlaamse overheid.

Meest gelezen