James Arthur Photography

West-Vlaamse COVID-19-afdelingen lopen stilaan leeg

Heel wat West-Vlaamse ziekenhuizen hebben geen COVID-19-patiënten meer. De tweede piek lag op 24 juli. Sinds dan gaan de cijfers naar omlaag. "Het is wel belangrijk dat iedereen zich goed aan de voorzorgsmaatregelen houdt", zegt de hoofdarts van het AZ Sint-Lucas in Brugge.

In het Jan Ypermanziekenhuis in Ieper heeft de laatste COVID-19-patiënt vorige week dinsdag de kliniek verlaten. Ook in het Sint-Jan- en het Sint-Lucasziekenhuis in Brugge zijn er geen patiënten meer. In het AZ Groeninge in Kortrijk lagen er net voor het weekend nog 2 COVID-19-patiënten. In het AZ Delta in Roeselare, in de zwaarst getroffen regio van West-Vlaanderen, liggen er nog 8 patiënten. Tijdens de tweede piek lagen er daar 30.

"Op 24 juli hadden we de tweede piek in West-Vlaanderen met 56 opgenomen patiënten. 7 daarvan lagen toen op de dienst intensieve zorgen. Gisterenavond lagen er nog 15 patiënten in het ziekenhuis in de hele provincie West-Vlaanderen", zegt hoofdarts Dirk Bernard van AZ Sint-Lucas in Brugge. "Het aantal ziekenhuispatiënten heeft niet direct iets te maken met het aantal besmettingen. De huidige patiënt is veel jonger dan de patiënten die we verzorgd hebben in de periode van maart tot mei. Die jongere mensen herstellen ook vlotter en hebben vaak minder nood aan een ziekenhuisopname."

"Blij met evolutie"

Dokter Bernard is blij met de evolutie. "Op dit moment is het drukker in het ziekenhuis, omdat we verschillende behandelingen tijdens de eerste golf hebben moeten uitstellen. Heel wat mensen, die bijvoorbeeld een knieprothese nodig hebben, kunnen nu pas geopereerd worden." De dalende trend geeft ook wat ademruimte voor het personeel. "Het is ook zo dat nog steeds heel wat personeelsleden maar gedeeltelijk verlof hebben kunnen opnemen. Tegelijk is de psychische vermoeidheid na de eerste golf nog steeds bijzonder groot."

"Respect voor het zorgpersoneel kan je tonen door zeer voorzichtig om te gaan met de voorzorgsmaatregelen", zegt Bernard. "Nu is er een relatief grote groep tieners en twintigers besmet met het virus. Het is bijzonder belangrijk dat hun grootouders nu niet besmet geraken."

Meest gelezen