Zomerschool.Vlaanderen start vandaag, online en dagelijks op Eén

Zomerschool.Vlaanderen gaat vandaag online en op televisie van start. Via een website, YouTube, Tiktok, Instagram, maar ook op televisie kunnen leerlingen uit het lager onderwijs lessen volgen. Het is bedoeld om leerlingen zo goed mogelijk voor te bereiden op het nieuwe schooljaar en de vele gemiste lessen van vorig schooljaar te compenseren.

De zomerscholen die deze zomer op 170 plaatsen Vlaanderen worden georganiseerd, krijgen vanaf vandaag ook een virtueel verlengstuk. “Digitaal maar ook via de televisie”, kondigt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) aan in “De ochtend” op Radio 1.

“Met Zomerschool.Vlaanderen proberen we zoveel mogelijk kinderen te bereiken, op een aantrekkelijke manier”, zegt Weyts. Om de leerlingen van de lagere school in de vakantie toch warm te maken voor nieuwe leerstof werkt de overheid samen met de VRT.

Op tv en online

Op tv zullen de komende drie weken elke voormiddag, vier dagen per week, nieuwe lessen te zien zijn.  Leerlingen kunnen hiervoor tussen van 11.00 en 12.00 uur afstemmen op Eén. 

De leerstof is aangepast per graad. Per graad zijn er verschillende leerkrachten:  Dieter Janssens (1ste graad), Dorien Nagels (2e graad), Siham Taibi (2e & 3e graad) en Julie Houtman (3e graad). Zij worden ondersteund door een team van deskundigen met elk hun eigen expertise. 

Om het aantrekkelijk te maken, worden de lessen ingeleid door populaire jongeren. (Lees voort onder de foto.)

De lessen van Zomerschool.Vlaanderen worden ook permanent en gratis toegankelijk gesteld voor kinderen, ouders en scholen. Dat zal gebeuren via een website,  vrtnu.be, ketnet.be en in de Ketnet-app. Zomerschool. Vlaanderen zit ook populaire sociale media zoals YouTubeTiktok en Instagram.

Minister Weyts hoopt dat het concept - zowel de fysieke Zomerscholen als de digitale variant - blijvertjes worden. Op die manier kan jaarlijks de lange zomervakantie overbrugd worden.

Wat op 1 september?

Zomerschool.Vlaanderen is dus bedoeld om leerlingen voor te bereiden op het nieuwe schooljaar. Hoe zit het met de start daarvan? Volgens minister Weyts is er  deze week nog overleg met het onderwijsveld en de medische experten van de GEES over de start van het nieuwe schooljaar.

Eerder is er al een systeem uitgewerkt met kleurcodes, van groen tot rood. Per pandemieniveau zijn er maatregelen afgesproken. “Wat we nu nog moeten doen, is afspreken met welke kleurcode we starten op 1 september”, verduidelijkt Weyts. Hij hoopt zo snel mogelijk duidelijkheid te kunnen scheppen over het begin van het nieuwe schooljaar.

Beluister hier het gesprek met minister van Onderwijs Ben Weyts in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen