Radio 2

Blauwalgen in Vilvoorde: captatie- en recreatieverbod voor Zeekanaal en insteekdok

In Vilvoorde voert burgemeester Hans Bonte (SP.A) een captatie- en recreatieverbod in voor het Zeekanaal Brussel-Schelde en het insteekdok. Op beide locaties stelde de Vlaamse Waterweg de groei van blauwalgengroei vast.

Blauwalgen komen vooral voor bij warm weer en in stilstaand water. Ze lijken op gewone algen, maar zijn iets feller van kleur. Wanneer ze afsterven komen er giftige stoffen vrij, die schadelijk kunnen zijn voor mensen en dieren. Om veiligheidsredenen is een captatieverbod uitgevaardigd op water uit het Zeekanaal Brussel-Schelde ter hoogte van Vilvoorde en het insteekdok. Het water mag niet langer opgepompt worden om landbouwgewassen te besproeien of als drinkwater voor vee. Verder is elke vorm van zachte recreatie zoals  kajakken, wakeboarden en vissen verboden. 

Leuven

Ook in Leuven vraagt de politie om niet in de bevaarbare waterwegen te zwemmen, omdat het simpelweg niet toegestaan is. “De verleiding blijft bij deze temperaturen natuurlijk heel groot voor mensen om in het water te springen, maar het blijft gewoon zeer gevaarlijk om dat te doen. Die waterwegen zijn daar niet voor voorzien. Qua waterkwaliteit en qua zaken die op de bodem liggen is het gewoon niet veilig om te doen en zeker en vast niet om te duiken”, zegt Nicolas Del Piero, woordvoerder van de Leuvense politie.

Meest gelezen