“In week tijd al 1.200 nesten verdelgd”: Oost-Vlaamse brandweerkorpsen overspoeld met aanvragen voor wespenverdelgingen 

De Brandweerzone Centrum verdelgde in een week tijd 1.200 wespennesten. Bij de zone Vlaamse Ardennen waren dat er de afgelopen week zo'n 100 per dag. Dat aantal liep gisteren op tot 160. Om de aanvragen beter te kunnen behandelen, roept de brandweer daar nu op om aanvragen online te doen en niet telefonisch. 

Het is al een tijd mooi weer en dan duiken ook de wespen op. Veel meer dan vorig jaar. En dat betekent dat de brandweer vaak opgeroepen wordt om wespennesten te verdelgen. Bij de brandweerzone Centrum ging het in één week tijd om 1.200 wespennesten. "Dat is het dubbel van wat normaal is deze tijd van het jaar", zeggen ze daar.    

We hebben extra ploegen moeten inzetten om de aanvragen de baas te kunnen

Bij de Brandweerzone Vlaamse Ardennen horen we een gelijkaardig verhaal. Daar worden ze momenteel ook overspoeld met aanvragen, legt officier Geert Derlijn uit: "Vorige week waren het er dagelijks ongeveer 100. Gisteren hebben we zelfs 160 wespennesten moeten verdelgen. Op één dag, ja!" Om aan die aanvragen te kunnen voldoen moest iedere post van de brandweerzone 2 ploegen uitsturen. "In het weekend hebben we zelfs extra ploegen moeten inzetten om de grote vraag aan te kunnen", gaat Derlijn verder. Volgens de officier zijn er meer wespen dan vorig jaar, maar iets minder dan het jaar daarvoor. "Dat is variabel en afhankelijk van het weer. Maar nu hebben we dus een topmoment." 

Aanvragen online graag

Door de grote vraag kan het enkele dagen duren vooraleer een ploeg van de brandweer langs komt. Bij de brandweer van de Vlaamse Ardennen vragen ze ook om online een wespennest te signaleren. Want 160 telefoontjes per dag is op zich al een dagtaak."Naast het aannemen van al die telefoons, moet alles ook georganiseerd worden, moeten ploegen ingedeeld worden en rondes vastgelegd worden. Dat vraagt heel wat werk, dus vragen we om online een aanvraag te doen. Als die verwerkt is, komt er zo snel mogelijk een ploeg aan de deur", verduidelijkt Geert Derlijn. Er staat een formulier op hun website.

Vraag enkel om te verdelgen als het nest zich op een hinderlijke plaats bevindt

Gaat de brandweer nu anders te werk in coronatijden? "Op zich doen we het op dezelfde manier", legt Derlijn uit, "maar nu moeten wij en de mensen afstand houden en mondmaskers dragen. En dat maakt het extra zwaar." UIteraard dragen de verdelgers zelf speciale pakken om te vermijden dat ze gestoken worden. De gouden regel bij wespen blijft altijd dezelfde: "Wees niet bang van een wesp. Als je die met rust laat, laat hij jou ook met rust. Reageer dus niet heftig, want dan kan de wesp agressief worden en steken." Officier Derlijn besluit met een extra oproep "Vraag enkel om een wespennest te laten verdelgen als die zich op een hinderlijke plaats bevindt. Want anders heeft die ook z'n taak." 

Meest gelezen