Wikipedia

Coloradokeverplaag in Kapelle-op-den-Bos: "Wij roepen boeren op om hun aardappelvelden beter te rooien"

Op verschillende plaatsen in Kapelle-op-den-Bos hebben inwoners last van coloradokevers. De beestjes komen uit de naburige maïsvelden tot op de terrassen en in de tuinen. "We kunnen er momenteel weinig aan doen, maar het is wel belangrijk dat boeren hun aardappelvelden beter rooien", zegt waarnemend burgemeester Lena Ghysels.

In Kapelle-op-den-Bos kampen ze met een heuse coloradokeverplaag. "De kevers komen uit de maïsvelden en nestelen zich op terrassen, in tuinen en woningen", zegt waarnemend burgemeester Lena Ghysels (N-VA). "Het is echt een plaag geworden. Ze kunnen zelfs de volledige aardappeloogst in de moestuintjes vernietigen."

Aardappelen

"Bij de oogst van aardappelen blijven op de velden altijd overschotten liggen van kleinere aardappelen. In de winter vriezen die normaal kapot. Maar door de opwarming van de aarde gebeurt dat niet meer, waardoor de aardappelen terug kunnen opschieten en daar voeden de coloradokevers zich mee", legt Ghysels uit. "Intussen werd er maïs op die velden geplant en is de voorraad aardappelresten op. Dus komen de coloradokevers nu uit de maïsvelden op zoek naar voedsel."

We roepen boeren op om hun aardappeloogst beter te rooien en ervoor te zorgen dat er geen resten meer  blijven liggen

Lena Ghysels, waarnemend burgemeester Kapelle-op-den-Bos

Helaas kunnen de beestjes op dit moment niet bestreden worden. "De boeren kunnen er nu niet veel tegen doen. We moeten het nu gewoon ondergaan en als inwoner ze zelf doden. We roepen de boeren wel op om bij de volgende aardappeloogst beter te rooien en ervoor te zorgen dat er geen aardappelen blijven liggen. Op deze manier zal de coloradokever verdwijnen." 

Meest gelezen