Natuurpunt

"De kikkers zijn als vissen op het droge": in Merelbeke staan vijvertjes en plassen droog

In de Makegemse bossen in Merelbeke staan alle poelen droog. Dat is uitzonderlijk vroeg op het jaar. Het is normaal dat poelen in de bossen uitdrogen bij warm weer in de zomer, maar dat gebeurt gewoonlijk pas vanaf half september. Nu al droge plassen en vijvertjes is niet goed voor het voortbestaan van amfibieën.

“Ik beheer zelf een 40-tal poelen in de Makegemse bossen van Merelbeke,” legt Dominique Verbelen van Natuurpunt uit. “Ze staan allemaal droog. Je mag ervan uitgaan dat ook poelen op andere plekken op een zeer laag peil staan.”

De poelen drogen altijd wel even uit in warme zomers. “In 2018 en 2019 was het ook droog en warm, maar toen stonden de poelen pas droog vanaf half september tot oktober. Nu is dat al begin augustus. Dat is heel vroeg.” 

Amfibieën sterven

De droogte is slecht voor amfibieën die de vijvertjes en plassen nodig hebben om zich voort te planten en te overleven. “Kikkers, padden en salamanders hebben nu nog larven in het water zitten”, legt Verbelen uit. “Die ademen via kieuwen en halen zo hun zuurstof uit het water, zoals de vissen. Maar dat kan niet meer.  Ze zijn nu als vissen op het droge, dus ze sterven in droge poelen.”

Droogte is ook niet goed voor vlinders

In het algemeen is de droogte ook niet goed voor het voortbestaan van vlinders. “Vlinders hebben hun eitjes gezet op planten, daaruit komen rupsen. Maar die rupsen vinden geen vers gras meer of groene brandnetels om hun voeding uit te halen.” Ook voor de volwassen vlinders is de droogte een probleem, want “ook bloemen in tuinen staan te verdrogen. Vlinders kunnen er geen nectar meer uit halen. Er dreigt voor sommige soorten een hongersnood.” 

Meest gelezen