Radio 2

Dierenvriend Deborah opent “rusthuis” voor oude en gehandicapte dieren: “Mensen willen enkel een perfecte hond”

In Widooie (Tongeren) heeft Deborah Strick uit Ninove een eigen opvangcentrum voor dieren geopend: Casa Sziva. Vorig jaar kocht ze een boerderij, waar ze nu oude en gehandicapte dieren opvangt. Katten, honden, cavia’s, kippen, konijnen… ze zijn er allemaal welkom. Op dit moment verblijven er een dertigtal dieren in Casa Sziva. 

Radio 2 Limburg toert de hele zomer lang doorheen de provincie: 42 gemeenten op 42 dagen. De reporters worden rasechte contact tracers en gaan op zoek naar mensen en hun verhalen. Waar hangen de Limburgers uit deze zomer? Wat houdt hen bezig?

Een jaar geleden besloot Deborah haar job als treinbegeleidster op te geven en een hoeve te kopen in Widooie. “Het is een heel oude hoeve waar nog veel werk aan is, maar ik zit hier goed”, vertelt ze. Daar vangt ze nu voornamelijk gedumpte dieren op. “Sommige dieren zijn gewoon oud, andere hebben dan weer wat meer moeilijkheden.”

“Teckel Benny heb ik gered uit Roemenië. Zijn vorige eigenaren hebben geprobeerd om hem dood te slaan, en hebben hem voor dood achtergelaten. Nu heeft hij een waterhoofd en hij is heel angstig. Win, nog een hond, is blind. Toen hij hier aankwam, was hij helemaal kreupel en door een gezwel doof. Nu is hij gelukkig opgeknapt. Golden retriever Shana komt dan weer van een broodfokker. Toen we hem vonden, zat hij in een kot dat niet groter dan een meter was. Daarnaast heb ik bijvoorbeeld ook een verlamd katje dat niemand wil.”

Ze zijn niet perfect, niet volgens de normen. Daarom wil niemand ze

Radio 2

Toch hebben niet alle dieren op Casa Sziva zulke zware problemen. “Hier zit bijvoorbeeld ook een kip waarvan de rug gewoon een beetje scheef staat. En ze legt ook geen eieren meer. Voor de rest is er niets mis met dat dier.”

"Ze zijn niet perfect, niet volgens de normen”, verklaart Deborah. “Daarom wil niemand ze. Het zijn nochtans allemaal superlieve dieren. Je hebt er gewoon wat meer werk mee. Sommige dieren zijn erg getraumatiseerd, dus je moet er tijd voor kunnen maken en veel geduld hebben."

Casa Sziva is voor alle duidelijkheid geen asiel, je kan er geen dieren adopteren. “Ik zou ze niet meer kunnen afgeven”, geeft Deborah toe. “Ze brengen hier de rest van hun leven door.”

Radio 2

Meest gelezen