Grondwaterstanden zakken verder: "laag tot zeer laag" in 78 procent meetpunten: "De toestand is ernstig"

De grondwaterstanden in Vlaanderen zijn nog verder weggezakt tegenover vorige maand, en zijn nu laag tot zeer laag in 78 procent van de meetpunten. Op langere termijn wordt zo'n situatie onhoudbaar, waarschuwt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), die wijst op het belang van o.a. de Blue Deal om water beter vast te houden. "Er is een structureel probleem". 

Het gaat om de relatieve grondwaterstanden, die al rekening houden met de tijd van het jaar - in de zomer zijn de grondwaterstanden sowieso lager dan bijvoorbeeld op het einde van de winter. In 45 procent van de meetpunten staat het grondwater zeer laag, in 33 procent laag. 

Het getal van 78 procent is hoog, in juli bedroeg het nog "maar" 61 procent. Tegenover een maand geleden zijn de grondwaterstanden gezakt in 95 procent van de meetplaatsen. Ondanks het feit dat juli niet kurkdroog verliep, zijn de huidige grondwaterstanden vergelijkbaar met die van augustus vorig jaar, toen we een droge zomer beleefden. 

Bernard De Potter van de VMM zegt dat deze situatie niet kan blijven duren omdat die op termijn anders onhoudbaar wordt. "De toestand is ernstig", zegt hij. "Als we naar de langere termijn kijken, dan is er een structureel probleem." 

De toestand is ernstig. Er is een structureel probleem

Het weer hebben we niet in de hand, maar andere maatregelen worden daarom des te belangrijker. De Blue Deal onder meer, waardoor via verschillende ingrepen het regenwater dat er valt, beter moet worden vastgehouden (zie 'lees ook')

De Potter zegt daarover dat "het er nu op aan komt om wat er is afgesproken, ook te realiseren." In Vlaanderen zijn er soms heel lange doorlooptijden bij concrete investeringsprojecten, en we moeten erover waken dat dit project er zo snel mogelijk komt, zegt hij. 

"Deze situatie zal zich niet meteen herstellen"

Anderzijds zullen we moeten leren leven met klimaatverandering en lage grondwaterstanden. Initiatieven zoals die van watermaatschappij Farys die in Oostende brak water ontzilt, zijn daarom belangrijk voor de toekomst. 

De komende dagen wordt wel regen voorspeld, maar het zullen vooral onweders zijn, wat niet ideaal is. Bij plotse, intense regenval kan het water niet goed in de bodem doordringen, zodat er veel regenwater verloren gaat. De VMM verwacht dat de situatie zich niet meteen kan herstellen, ook niet als we in september een normale hoeveelheid regen zouden krijgen. 

Lage grondwaterstanden kunnen niet enkel een impact hebben op onze drinkwaterwinning: de droogte is ook voor onze fauna en flora slecht nieuws. Bomen en planten drogen uit, dieren als amfibieën krijgen het moeilijk. Ook voor boeren is het slecht nieuws, want zij riskeren een captatieverbod waardoor ze geen extra water meer mogen oppompen. 

Regen en grondwaterstanden: hoe werkt het? Bekijk de video hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen