Videospeler inladen...

Politie ontmantelt grootste cocaïnelab ooit in Nederland

De Nederlandse politie heeft vrijdag in een omgebouwde manege in Nijeveen, in de noordoostelijke provincie Drenthe, het grootste cocaïnelab ooit in het land ontmanteld. Zeventien verdachten zijn opgepakt, dat heeft de politie gemeld.

"Het betreft hier het grootste cocaïnelaboratorium dat ooit in Nederland is aangetroffen. Gezien het aantal mensen dat er werkte, de installatie(s), de grootte, de inrichting en de apparatuur, schatten we de productiecapaciteit op 150 tot 200 kilogram cocaïne per dag. Dit aantal kilo's staat gelijk aan een straatwaarde van tussen de 4,5 en 6 miljoen euro (onversneden)", zegt hoofdinspecteur André van Rijn.

We schatten de productiecapaciteit op 150 tot 200 kilogram cocaïne per dag. Dit aantal kilo's staat gelijk aan een straatwaarde van tussen de 4,5 en 6 miljoen euro

Hoofdinspecteur André van Rijn

In het drugslab vond de politie tienduizenden liters aan chemicaliën en zo'n 100 kilo cocaïne. Bij de manege waren ook slaapvertrekken en recreatieruimten gebouwd. De politie viel dezelfde dag ook loodsen binnen in Elshout (provincie Noord-Brabant) en in Apeldoorn (Gelderland). In deze laatste plaats vond de politie ongeveer 120.000 kilo dragersmateriaal. Uit dat dragersmateriaal wordt via een chemisch proces cocaïne onttrokken.

(Lees verder onder tweet)

De verdachten worden woensdag en donderdag voorgeleid. Drie van de opgepakte verdachten hebben de Nederlandse nationaliteit, van wie één ook een Colombiaanse paspoort heeft. Dertien verdachten hebben de Colombiaanse nationaliteit, één iemand heeft een Turks paspoort.

De ontmanteling van het lab duurde drie dagen omdat het chemische proces uiterst voorzichtig gestopt moest worden en het materiaal moest worden afgevoerd.

Bekijk hier politiebeelden van het drugslab:

Videospeler inladen...

Meest gelezen