Slimme waterzakken redden bomen van de droogte 

Sinds vorig jaar zijn de lindebomen in het domein Cortewalle in Beveren voorzien van plastieken zakken zodat de bomen op een trage manier water krijgen. Na één jaar zijn de bomen, die zwaar te lijden hadden onder de droogte, gered. Het project wordt daarom uitgebreid naar enkele deelgemeenten waar ook andere bomen aan het verdorren zijn. 

De gemeente heeft nu extra waterzakken aangekocht, zegt Marc Van Havere van de groendienst. " In het domein Cortewalle hebben we gezien dat de bomen geen waterzakken meer nodig hebben en dus hebben we gekeken in onze gemeente en de deelgemeenten waar bomen er door de droogte slecht aan toe zijn. Dat was zo in Kieldrecht. Daar komen er waterzakken aan hulstbomen en in Melsele komen de waterzakken aan lindebomen. "

De gemeente heeft ondertussen ook een contract met Aquafin, zegt Marc nog. " Dat betekent dat wij water mogen halen uit het waterzuiveringsstation, geen leidingwater, maar wel effluent water, dat is gezuiverd afvalwater dat niet geschikt is voor consumptie " 

"De waterzakken zorgen duidelijk voor een boost voor de bomen "

"Elke boom heeft wekelijks tot 150 liter water nodig en afhankelijk van hoe droog het is, wordt het nog eens bijgevuld", zegt Marc van de groendienst nog.  Het water blijft tot 8 uur in de zakken staan en via kleine gaatjes onderaan de zak stroomt het water traag uit de zak en zo worden bomen die het moeilijk hebben door de droogte, gelijkmatig besproeid. 

Meest gelezen