Hotel Jan Brito

Hotels in Brugge hebben het erg moeilijk door de coronacrisis: "Slechts 25 procent van de kamers bezet"

Slechts 25 procent van de Brugse hotelkamers zijn bezet. In dezelfde periode vorig jaar was er een bezetting van 90 procent. De hoteliers kenden tijdens de lockdown een zware periode. Kort daarna, in juni en juli, leek het even beter te gaan. Maar nu is het aantal toeristen weer teruggevallen. "Voor een aantal hoteliers dreigt het faillissement", zegt Dimitri Thirion van de Brugse hotelvereniging.

"Het is deze maand erg kalm", zegt Dimitri Thirion. Hij baat Hotel Jan Brito uit, niet ver van het Astridpark in Brugge. "We hebben 37 kamers, maar momenteel zijn er maar 8 bezet. Dat is absoluut niet genoeg. Af en toe doe ik streekproeven bij de collega's. Ook daar zitten ze maar aan een bezettingsgraad van 20 à 25 procent voor de maand augustus. Dat zijn dramatische cijfers."

"Normaal gezien draaien de meeste hotels in Brugge in de maand augustus rond de 90 procent bezetting", vervolgt hij. "De meeste gasten die nu boeken zijn Belgen, maar helaas is België maar een heel klein land. Heel wat mensen gaan op vakantie naar de kust of de Ardennen. De kunststeden vallen een beetje uit de boot op dit moment."

Buurlanden

"Naast de Belgen komen er gelukkig ook Nederlanders, Fransen en Duitsers naar Brugge", gaat Thirion voort. "Los daarvan bestaat de kans dat verschillende hotels deze periode niet overleven. Zeker de collega's die huur moeten betalen. Zij lossen niet af bij de bank, dus hebben vaak problemen met de waarborgen. De winter is sowieso een rustige periode, daarna kwam de lockdown. De reserves waren toen snel aan het slinken."

"In juli waren de meeste hoteliers in Brugge tevreden met de bezetting", zegt hij. "Maar vanaf dat ons land op de kaarten rood is gekleurd, ging het weer bergaf met de boekingen. De buffers krijgen dus weer een duw."

Meest gelezen