Coronabesmettingen stijgen in Oost-Vlaanderen, maar "paniek is niet nodig" volgens provincie

Het cijfer van de coronabesmettingen stijgt in Oost-Vlaanderen en de provincie houdt ze nauwgezet in de gaten, vooral in de noordelijke gemeenten die dicht bij Antwerpen liggen. De waarnemend gouverneur bekijkt de toestand dagelijks met de provinciale medische dienst. Als de cijfers te veel stijgen in korte tijd, dan kunnen er snel extra maatregelen worden genomen voor een stad, een wijk of voor de hele provincie, maar “paniek is niet nodig”.

In het Waasland is er een hogere concentratie van besmettingen, maar extra maatregelen zijn volgens waarnemend gouverneur Didier Detollenaere niet nodig. Experten hebben daarover overlegd met de provinciale crisiscel. De cijfers stijgen, maar we zitten nog lang niet aan een situatie zoals in Antwerpen, zegt Detollenaere. “De drie parameters samen voor een rode alarmfase zijn voorlopig in geen enkele Oost-Vlaamse gemeente bereikt.” Die parameters zijn: 

  • 20 besmettingen per 100.000 inwoners
  • de laatste 5 opeenvolgende dagen een besmetting bij
  • de laatste 4 dagen besmettingscijfer in stijgende lijn

“Lokeren, Beveren, Sint-Niklaas, Zele, Brakel, Gent, Evergem en Zottegem kennen de meest stijgende  parameters, maar ze stijgen niet continu, er zit geen rode draad in en het verandert dag per dag.”

Hoe volgt de provincie de cijfers op?

De gouverneur legt uit dat de regionale gezondheidsinspecteur dagelijks de cijfers van de eigen callcenters bekijkt, samen met de cijfers van  Sciensano. De cijfers van de callcenters zijn dagcijfers, op de cijfers van Sciensano zit 2 dagen vertraging. Uit die cijfers besluit de gezondheidsinspecteur (dat is een dokter) of een gemeente in een voor-alarmfase zit. Als dat zo is dan wordt die gemeente samen met de provincie gecontacteerd.

Vervolgens onderzoekt het Agentschap Zorg en Gezondheid waar de besmetting precies zit, of het een bedrijf is, of een familie, ... Dan wordt bekeken of de gemeente extra maatregelen moet nemen. Tot nu toe is dat nog in geen enkele Oost-Vlaamse gemeente nodig geweest.

 Als een gemeente toch in de rode zone komt, dan overlegt ze met de provinciale crisiscel welke maatregelen nodig zijn. 

Meest gelezen