Radio 2

Kermisfanaat uit Hamont-Achel bouwde zelf paardjesmolen: “Ik heb mijn hele leven doorgebracht op de kermis”

Roel Verweyen staat in Hamont-Achel bekend als dé kermisman van de gemeente. 25 jaar geleden bouwde hij (bijna) op z’n eentje een paardjesmolen, die elk jaar op de kermis in Achel te vinden is. 

Radio 2 Limburg toert de hele zomer lang doorheen de provincie: 42 gemeenten op 42 dagen. De reporters worden rasechte contact tracers en gaan op zoek naar mensen en hun verhalen. Waar hangen de Limburgers uit deze zomer? Wat houdt hen bezig?

De paardjesmolen werd gebouwd in 1995. Roel, vroeger onderwijzer in Hamont-Achel, besloot de attractie helemaal zelf te maken. “Hier in Achel zijn er ieder jaar dorpsfeesten. En de gemeente huurde elk jaar een paardjesmolen, dat was zo’n dertig jaar geleden. Die attractie kostte toen 20.000 frank. Maar het had zo veel succes dat de kermisman besloot om de prijs te verdubbelen. Toen dacht ik: laat me er zelf eentje maken, dat is gratis”, legt Roel uit.

De Achelaar heeft niet toevallig een gezonde obsessie voor het kermisleven. “Het komt eigenlijk door jeugdsentiment”, vertelt Roel. “De attractie is nagemaakt naar een paardjesmolen waar ik vroeger als klein kind altijd op zat. De kermis stond altijd vlak voor de deur, en de foorkramers kwamen bij ons water halen. Ik kreeg dan altijd een paar bonnetjes voor de paardjesmolen. Uiteindelijk ging ik die attractie ook zelf bedienen. Ik heb mijn hele leven doorgebracht op de kermis. Ik word er altijd heel nostalgisch van. Als ik bijvoorbeeld “Dolce Paola” van Adamo hoor, dan zie ik de botsautootjes nog zo rijden.”

Het bouwen heeft anderhalf jaar geduurd. Iedere dag deed ik wel iets, al was het maar één plank verven

De attractie zelf bouwen, ging wel niet vanzelf. “Het bouwen heeft anderhalf jaar geduurd. Iedere dag deed ik wel iets, al was het maar één plank verven. Veel vrienden kwamen me ook helpen.”

Toevallig protesteren heel wat Limburgse foorkramers vandaag omdat heel wat gemeenten besluiten om kermissen af te gelasten. “Ik snap het protest zeker en vast. Dat grote kermissen niet kunnen doorgaan, kan ik begrijpen. Maar een kleine dorpskermis kan perfect op een veilige manier doorgaan. Je moet gewoon de juiste maatregelen nemen. Ook hier in Hamont-Achel kan dat”, besluit de kermisman. 

Meest gelezen