archieffoto
BELGA/JANSSEN

Langdurige droogte zorgt voor lange wachttijden in het Albertkanaal

Op het Albertkanaal moeten schepen momenteel langer wachten dan normaal vooraleer ze voorbij een sluis kunnen varen. De wachttijden aan de sluizen kunnen oplopen tot maar liefst 4 uur. Boosdoener is de aanhoudende droogte.

Omdat het de laatste tijd weinig geregend heeft, staat het water vrij laag. En om een boot te versluizen heb je veel water nodig. Daar wil de kanaalbeheerder nu spaarzaam mee omspringen. Zo zal een boot wanneer die bij een sluis aankomt, niet meteen versluisd worden, maar zal die moeten wachten tot de sluis goed vol zit. Daardoor kunnen de wachttijden voor schepen op het Albertkanaal oplopen tot zo'n 4 uur.

"Beroeps- en pleziervaart moeten samen door een sluis", zegt Liliane Stinissen van de Vlaamse Waterweg. "Daardoor verliezen we minder water. De sluis moet vol zijn voor we ze bedienen."

Ook zijn aan de sluis van Wijnegem mobiele waterpompen geplaatst, die het water terugpompen van laag naar hoog. Op het Albertkanaal is er wel nog geen beperking op hoe zwaar - en diep dus - de boten geladen mogen zijn maar op de Kempische kanalen wel. Daar mogen ze 20 centimeter minder diep liggen omdat het water daar nu door de droogte ook lager staat dan normaal. 

Meest gelezen