Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Machtsvacuüm dreigt in Libanon: "Ontslag regering zal de boel niet kalmeren"

Het ontslag van de Libanese regering zal de gemoederen in het land niet bedaren. De demonstranten op straat willen vervroegde verkiezingen en af van de oude machthebbers, maar het lijkt er sterk op dat dat niet zo snel zal gebeuren. Een machtsvacuüm dreigt, "net nu er nood is aan coördinatie en efficiëntie".

Precies een week geleden werd de Libanese hoofdstad Beiroet geteisterd door een onwaarschijnlijke explosie die al aan meer dan 160 mensen het leven heeft gekost en waardoor meer dan 6.000 andere gewond zijn geraakt. De schade in de haven van de stad en de omgeving errond is enorm.

De onvrede bij de bevolking over de machthebbers uitte zich de voorbije week in demonstraties op straat, die gisteren tot het ontslag van de voltallige regering leidden. Maar dat ontslag zal de gemoederen niet zomaar bedaren, voorspelt correspondente Daisy Mohr. "Het is misschien een stap in de goede richting, maar voor de massa op straat is het zeker niet genoeg", zegt ze in "De ochtend" op Radio 1. De demonstranten willen vervroegde verkiezingen en af van de oude machthebbers. (De tekst gaat voort onder de audio.)

Beluister het gesprek met correspondenten Daisy Mohr in "De ochtend":

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Hoe het nu verder moet, is onduidelijk. "De demonstranten weten heel goed wat ze niet willen, namelijk deze regering, maar er lijkt geen alternatief klaar te liggen. En dat terwijl de chaos net zo groot is en coördinatie en efficiëntie heel hard nodig zijn", zegt Mohr, verwijzend naar de internationale hulp die het land krijgt of zal krijgen.

Hoe dan ook zouden het benoemingsproces van een nieuwe premier en de regeringsvorming wel eens lang kunnen duren, voorspelt Mohr, want dat gebeurt volgens in de grondwet verankerde afspraken. Zo moet de premier een soennitische moslim zijn en moeten premier en regering nog goedgekeurd worden door president en parlement. "Daardoor zullen we misschien met een machtsvacuüm zitten."

"Het ontslag van de regering zal de boel in elk geval niet kalmeren", meent Mohr. De demonstranten willen af van de oude garde, maar het is heel moeilijk om het bestaande systeem zomaar om te zwaaien, geeft Mohr aan. "Het lijkt alsof we gewoon hetzelfde spelletje nog eens gaan overdoen."

De demonstranten blijven in elk geval de straat op gaan. Ook vandaag zijn er demonstraties gepland. "Het is nu of nooit voor hen."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen