Liveblog - NMBS gaat aantal extra treinen naar kust schrappen, dagjestoeristen vanaf morgen weer welkom in Knokke

In Knokke-Heist zullen vanaf morgen opnieuw dagjesmensen welkom zijn. Sinds het weekend werden die er geweerd om drukte en onrust te voorkomen. Intussen laat minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) weten dat het plaatsverbod voor mensen die zich misdragen aan de kust of in een recreatiedomein er deze zomer niet meer zal komen. Volg alle updates in deze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Volg hieronder de meest recente nieuwsupdates:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

NMBS gaat aantal extra treinen naar de kust schrappen

De NMBS gaat komend weekend dan toch een aantal extra toeristentreinen naar de kust niet laten uitrijden. De details daarvan zullen vrijdag in de routeplanner van de NMBS staan. Dat is beslist na een overleg met de kustburgemeesters, de West-Vlaamse provinciegouverner en de spoorwegmaatschappij. Na het weekend wordt bekeken of de maatregel ook de volgende weekends van toepassing zal zijn.

Het overleg kwam er na een erg druk weekend met overvolle treinen en incidenten zoals in Blankenberge. De NMBS gaat ook beter toezien op de afgesproken maximumcapaciteit van 80 procent in een trein. In de stations zelf zullen de reizigers daartoe beter gekanaliseerd worden, via het "stop and go"-principe. "Als we zien dat een bepaalde trein al bezet is op 80 procent, dan zullen in het volgende station enkel reizigers kunnen afstappen", zegt NMBS-woordvoerder 

Er zal ook een versterkte aanwezigheid zijn van Securail en de spoorwegpolitie, meldt de NMBS.

Daarnaast "engageren alle overheden zich om de bevolking te ontraden om massaal naar de kust te komen".

Dagjestoeristen vanaf morgen opnieuw welkom in Knokke-Heist

Vanaf morgen zullen dagjestoeristen opnieuw welkom zijn in Knokke-Heist. Dat meldt burgemeester Leopold Lippens. Sinds zondag werden dagjestoeristen geweerd in de badplaats, om te grote drukte en eventuele onrust te vermijden.

De beslissing, die werd genomen na de grote vechtpartij zaterdag op het strand van Blankenberge, zou normaal gezien tot het einde van de hittegolf duren. Maar nu laat de burgemeester van Knokke dus weten dat dagjestoeristen morgen al opnieuw welkom zijn.

Juristen hadden overigens bedenkingen bij de wettelijkheid van de maatregel. Ondertussen is de drukte en het aantal incidenten in de kustgemeente volgens de burgemeester voldoende gedaald om het besluit op te heffen.

Antwerpse coronamaatregelen worden morgen opnieuw bijgestuurd

Antwerps gouverneur Cathy Berx voert morgen opnieuw enkele wijzigingen door aan de provinciale coronamaatregelen. Dat heeft haar kabinet bevestigd aan persagentschap Belga. Berx zal de wijzigingen om 15 uur bekendmaken en toelichten op een persconferentie, in aanwezigheid van Johan Penson (Protocol Professionele Kunsten), Tom Kestens (de Artiestencoalitie) en Matthias De Caluwé (Horeca Vlaanderen). Het valt dan ook te verwachten dat er versoepelingen of bijsturingen komen voor die sectoren.

Besmetting vastgesteld op speelpleinen in Jette: 35 kinderen in quarantaine

Op het vakantiespeelplein Kids' Holidays in de Brusselse gemeente Jette is een geval van COVID-19 vastgesteld. Door de positieve test zijn 35 kinderen en monitoren in quarantaine geplaatst. De Jetse schepen van Sport Benoit Gosselin (CDH) heeft de ouders een aangetekende brief gestuurd met de vraag om meer uitleg. Dat vernam BX1 en wordt bevestigd aan Belga door schepen Gosselin.

De Jetse schepen heeft de aangetekende brief verstuurd, omdat hij de houding van de ouders van het besmette kind onverantwoord vindt. De ouders waren de resultaten van een coronatest van hun kind aan het afwachten, maar stuurden het maandag alsnog naar het speelplein. Nadien bleek dat het kind positief had getest.

"De aangetekende brief is verstuurd. Hun gedrag is onverantwoordelijk. We willen de ouders de kans geven om ons uitleg te verschaffen. Vrijdag tegen 13 uur verwachten we een antwoord", zegt schepen Gosselin.

De 35 kinderen en monitoren die tot de "bubbel" van het besmette kind behoorden, gaan nu in quarantaine. Kids' Holidays blijft wel toegankelijk voor kinderen uit de andere groepen waar het besmette kind niet toe behoorde.

Ook komend weekend reserveren voor plaatsje op het strand van Oostende

Ook voor komend weekend moet je reserveren als je een plaatsje wil op het strand van Oostende. Dat laat burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) weten.

Meryame Kitir (SP.A): "Desnoods moet Parlement vroeger samenkomen om te stemmen over plaatsverbod"

Federaal minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) werkt aan een plaatsverbod voor amokmakers aan de hele kust en in de recreatiedomeinen, al geeft hij toe dat deze maatregel niet voor het einde van de zomer te realiseren is. SP.A-Kamerfractieleider Meryame Kitir betreurt dat.

"Ik begrijp dat het misschien niet op een week kan georganiseerd worden, maar de zomer is na een week nog niet gedaan. Als het nodig is om het Parlement sneller bijeen te roepen om dingen gestemd te krijgen om het tijdelijke plaatsverbod op een duidelijke manier te kunnen invoeren, zijn wij partner om dat te organiseren."

"Ik betreur een beetje de houding van de minister dat hij redelijk snel het tempo vertraagd heeft", aldus de socialistische politica.

Quarantaine voortaan verplicht in Nederland na bron- en contactonderzoek

De Nederlandse regering trekt de teugels aan in de strijd tegen de verspreiding van het nieuwe coronavirus. Als na bron- en contactonderzoek van de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD's) blijkt dat iemand in nauw contact -15 minuten binnen 1,5 meter-  is gekomen met een besmet persoon, moet die voortaan verplicht twee weken in quarantaine. Dat schrijft minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge in een brief aan het parlement. Tot dusver gold er in Nederland alleen een dringend advies om dat te doen. De strengere regels moeten halverwege volgende week ingaan.

Ook in ons land is het verplicht om twee weken in quarantaine te gaan als je nauw contact hebt gehad met een coronapatiënt. 

Wereldgezondheidsorganisatie: "Kunnen potentieel Russisch vaccin nog niet evalueren wegens gebrek aan informatie"

De Russische president Poetin maakte vandaag bekend dat zijn land als eerste een vaccin tegen het nieuwe coronavirus heeft geregistreerd. De meeste wetenschappers staan echter zeer sceptisch tegenover dat Russische vaccin. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie reageert eerder sceptisch. "We hebben nog geen volledige informatie gekregen over het potentiële Russische vaccin en kunnen het nog niet evalueren."

Nog een verdachte opgepakt voor de massale vechtpartij in Blankenberge

In het onderzoek naar de grote vechtpartij op het stand van Blankenberge, afgelopen weekend, is er nog een verdachte opgepakt. Het gaat om een minderjarige die afkomstig is uit Brussel. Hij zal nu verhoord worden over de feiten. 

Na de vechtpartij werden er al 20 jongeren aangehouden. 3 van hen moesten ook voor de onderzoeksrechter komen en werden aangehouden, op verdenking van gewapende weerspannigheid en opzettelijke slagen en verwondingen. Zij zullen vrijdag voor de raadkamer verschijnen.

Minister De Crem: "Plaatsverbod voor relschoppers niet meer voor deze zomer"

Een plaatsverbod voor wie zich misdraagt aan de kust of in een recreatiedomein, is niet meer voor deze zomer. Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) in “De wereld vandaag” op Radio 1. Vanmorgen had De Crem in de Kamer gezegd dat hij zulke relschoppers een plaatsverbod wil laten opleggen door een rechter of een burgemeester, zodat ze bijvoorbeeld niet meer in een bepaalde kustplaats mogen komen, of zelfs niet meer naar de hele kust mogen gaan.

“Ik ga de zaken ook realistisch bekijken”, aldus De Crem. “Het is niet mogelijk om dat nog voor het lange weekend van 15 augustus mogelijk te maken en het is ook niet mogelijk om dat in een periode van 14 dagen mogelijk te maken.” Deze zomer verandert er dus weinig of niets, tenzij dat er meer politiecontroles zullen worden uitgevoerd waarbij amokmakers of potentiële amokmakers worden geïdentificeerd.

Lees hier meer over het plan van De Crem:

Meest gelezen